21 Nolu Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi 1. Zümre Toplantısı

26 Eylül 2013 Perşembe Yazan: Aziz Kaçmaz 2151 kişi okudu.
21 No.lu Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi’nin Emlak Müşavirleri Sorunları, Talepleri ve Kayıt Dışılığa Karşı Çözüm Önerileri, başlıklı 1. Zümre toplantısını 25 Eylül 2013 Çarşamba günü İTO Meclis salonunda gerçekleştirdi.

Ä°stanbul Ticaret Odası 
6.500 üyesi bulunan, 21 nolu Emlak MüÅŸavirleri Meslek Komitesinin 1. zümre toplantısına 100 üye emlakçı katıldı. Komite baÅŸkanı açılış konuÅŸmasını yaptı. Ardından, divan baÅŸkanlığına Dr. Ahmet N.Helvacı seçildi. Divan baÅŸkanı, Komite üyelerine sırayla söz verdi, komite üyeleri söz alarak yapmış oldukları ve yapacakları çalışmalar hakkında üyelere bilgi verdi. 

Divan baÅŸkanı ayrıca katılımcı üyelere söz verdi. Yaklaşık 10 katılımcı üye söz alarak sırasıyla meslekte karşılaÅŸtıkları zorlukları ve sorunlarını dile getirdiler. Komitenin ve Emlakçı Odasının birlikte sorunlara çare bulmalarını, çözüm üretmelerini istediler. KonuÅŸmacıların ÅŸikayet ve sıkıntıları hemen hemen aynı ve benzer olması dikkat çekiyordu

Emlakçıdan ilan yayınlama ücreti alan büyük emlak siteleri, sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınlaması, emlakçılığa büyük zarar veriyor diyen konuÅŸmacılar, bu aynı zamanda haksız bir rekabettir. Emlak Komiteleri ve Meslek Odalarının birleÅŸerek buna çözüm bulmasını, gerekirse Türkiye'deki tüm emlak firmalarını bir çatı altında toplayacak dev bir emlak portalı oluÅŸturulabilir. Böyle bir portal oluÅŸturulduÄŸunda, sahibinin ilanlarını bedava yayınlayan bu sitelerin artık hiç bir hükmü kalmayacaktır diye ifade edildi.   

Proje firmalarının yapmış olduÄŸu projeleri kendileri pazarlayıp bitirdikten sonra, 2. el satışlarını ya kendileri bir emlak ofisi açarak devam ediyorlar. Yada anlaÅŸtıkları bir emlak firmasına devrediyorlar ve bundan sonra o siteye hiç bir emlak firması giremiyor. Dolayısıyla o sitede bulunan site sakini dairesini dilediÄŸi bir emlak firmasına veremiyor, o sitedeki emlakçıya mahkum oluyor. Emlak MüÅŸavirleri Komitesinin ve Emlakçılar Odalarının bu haksızlığa ve bu OligarÅŸik zihniyete engel olmalarını istediler.  

Emlakçılar, tüm tapu daireleri bünyelerinde emlakçılar için tam donanımlı bir oda tahsis etmesini istiyorlar. Zira müÅŸterilerin kredi dışındaki parasal alış veriÅŸlerinin büyük bir çoÄŸunu tapu dairesinde ve imza aÅŸamasında iken bunu kapı arkasında, koridorlarda para alışveriÅŸi yapıyor. Emlakçıları bu durumdan rencide oluyor, müÅŸterisine karşı mahçup düÅŸüyor. Ayrıca alım satım vergisi ödeyen alıcılara da saygısızlıktır. Komiteden bu konuyu ilgili makamlara götürülmesini istediler. 

Emlakçılık yasa tasarısının bir çok maddesi emlakçıların sorunlarına cevap vermekten uzak olduÄŸunu ve böyle bir yasanın çıkmasındansa çıkmamasının daha iyi olacağını, çünkü bu yasa ile emlakçılık sınıflandırılarak sömürülmek isteniyor. ‘’Emlak KomisyonculuÄŸu’’ ve ‘’Emlak MüÅŸavirliÄŸi’’  diye yaratılmak istenen bu iki sınıf emlakçılığı emlakçılar istemiyor.  

Ön görülen: ‘’Emlak KomisyonculuÄŸu’’ en az lise mezunu olacak ve müÅŸterisinin verdiÄŸi emlak ile ilgili tapu dairelerinde, belediyelerde, bankalarda, vergi dairelerinde gayrimenkul ile ilgili herhangi bir araÅŸtırma yetkileri olmayacak, araÅŸtırma ve iÅŸ takibi yapamayacaklar. Hatta satış öncesi tapu dairelerine ön baÅŸvuru dahi yapamayacaklar. Kaparosunu almış olduÄŸu gayrimenkulün satış iÅŸlemleri için ilgili kurumlara baÅŸvurulacaksa bu iÅŸlem için ‘’emlak müÅŸavirleri’’ ne gidecek ona para verecek aldığı komisyonu da o beyefendi baronlarla paylaÅŸacaktır. Çünkü o hazretler üniversite mezunudur. Yani kısacası siz marabasınız, onlar ise aÄŸanız olacaklar. Emlakçılar böyle absürt bir yasayı istemiyoruz dediler.  

Emlakçılar, kayıt dışı çalışan, ayakçı diye tabir edilen ve haksız kazanç elde ederek hem devlete, hem emlak sektörüne zarar veren, kapıcı, yönetici, bakkal, manav gibi ve ayrıca geçimini tamamen emlakçılık yaparak ancak ayakçı emlakçı olarak yani her hangi bir ofisi olmayan, maliyeye kaydı olmayan, eleman çalıştırmayan vergi ödemeyen bu asalak ayakçılarla mücadele edilmesini istiyorlar. 

 

21 Nolu Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi 1. Zümre Toplantısı