Emlakçılar Mesleki Yeterlilik Belgesi, Standardı Nasıl Bir Şeydir?

26 Aralık 2017 Salı Yazan: Aziz Kaçmaz 2469 kişi okudu.
Bir yıl içerisinde uygulanması beklenen, Emlakçılık Mesleki Yeterlilik Belgesi Hem emlakçı, hemde çalışanı için mecburi olacaktır. Yeterlilik belgesi olmayan Emlakçılık yapamayacağı gibi emlakçı yanında da çalışamayacak.!

''Çingeneyi Padişah Yapmışlar, Önce Babasını Asmış''  bizimkide o hesap.

Emlakçı dernekleri, dernek federasyonları ve emlakçı Odalarının bir araya gelerek emlakçılar için bir kanun taslağı hazırladıktan sonra İstanbul, Ankara, İzmir, Burs, Antalya gibi emlakçıların yoğun olduğu bu illerimizde her şehirde emlakçılarla en az 4-5 toplantı Yapmış ve hazırlamış oldukları kanun metnini emlakçıların görüşüne sunmuş ve emlakçılardan aldıkları öneri ve görüşleri kendi aralarında son bir istişare ve analiz yaptıktan sonra, nihayı taslak metini kendi web sayfalarında yayınlayıp emlakçıların web sayfaları  üzerinde ki, anket ve tepkilerini de aldıktan sonra, kanun tekliflerini ilgili mercilere ulaştırmış olsalardı, şimdiye kadar emlakçılık kanunu çoktan çıkmış olacaktı.


Oysa dernek ve odalarımız bir yarış içine girdiler, her biri kendi kafasına ve görüşüne göre kanun taslağı hazırladı ve emlakçılara danışma gereği duymadılar Herkes kendi kanununu ilgili mercilere verirken de diğerlerinin, vermiş olduğu kanun tekliflerine de itiraz ettiler.

İlgili mercilerde verilen tüm kanun metinlerini geçersiz saydı ve sümen altı yaptı. Dolayısıyla bu günlere gelmiş olduk. Şimdiyse İlgili merciler, sizin kanun, manun çıkaracağınız yok; iyisi mi gelin bir yönetmelik hazırlayın demiş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu; EMFED'E bir Mesleki Yeterlilik Belgesi, standardı hazırlatmış bulunuyor.  

Emlakçı Odaları, dururken emlakçı derneklerine veya federasyonlarına, Emlakçılık Yeterlilik Belgesi satandardı hazırlatmak bile abesle iştigaldir.! Çünkü emlakçının resmi temsilcileri dernekler değildir. Emlakçıların resmi temsilcileri emlakçı Odalardır. Bir standart hazırlanacaksa bunu Odaların hazırlamış olması gerekiyordu...!

TEMFED'İN hazırlamış olduğu Mesleki Yeterlilik Belgesi, içeriğine bir bakalım: Söz konusu yeterlilik belgesi yakında yürürlüğe konacak ve odalar emlakçının kapısına dayanack, Mesleki Yeterlilik Belgesi soracak. Belgesi olmayan emlakçı ve çalışanını uyaracak ve zabıt tutup gidecek. İkinci kere gelişlerinde eğer belge almak için kursa kaydınızı yapmışsanız sorun yok, ama kursa kayıt yapmayıp ilgisiz kalmışsanız oda cezayı basacaktır.!

Emlakçı ve Çalışanı kursa zaman ayırsa, parasını verip belgesini almış olsada iş bununla bitmiyor, çünkü aldığı belge 5 yıl süreyle geçerli olacak. Yani emlakçı ve çalışanı ömür boyu ve her 5 yılda bir kursa gidecek, para verecek yeterlilik belgesi alacak.

Bu kimin işine yarıyor? Bu kurs açıp para kazananlara yarıyacak, bu dernek ve oda yöneticilerine yarayacak, çünkü emlakçılıkta pek başarılı olamamış  kimseler bu kurslarda eğitmenlik yapacak, emlakçıya, emlakçılık öğretmeye çalışacak. Emlakçının sırtından ömür boyu geçinip gidecekler. Kısacası emlakçıyı sömürmekten ve emlakçının sırtından rant sağlamaktan öteye bir işe yaramayacaktır... 


Kızım yüksek mimardır, bunu duyunca göldü. Mimarlık ve Mühendislikte baş döndüren hızlı teknolojik gelişmelere rağmen, Mimarlar ve Mühendisler Odası, mensuplarını 5 yılda bir yeterlilik belgesi dayatması yapmıyor.

Sizin ne gibi bir teknik işiniz var ki böyle uygulamalar getiriliyor? Ahmet beyin, Evini Mehmet beye, gösteriyorsunuz, çoğu zamanda sizi devre dışı bırakıp kendileri alım, satım işlerini hallediyorlar zaten. Buda öyle aman aman teknik isteyen bir iş yapmadığınızı gösteriyor. O halde bu gereksiz standarda gerek var mı diye sordu. Emlakçıların duyarsızlığı, Emlakçıların duyarsızlığı diye cevap verebildim...

-Eczacılar, eczaneye tezgahtar alıyor, ama eczacılar odası, tezgahtardan Mesleki Yeterlilik Belgesi istemiyor. Oysa sürekli yeni yeni ilaçlar çıkıyor, buna rağmen Eczacılar Odası ne Eczacıdan, nede Eczacı çalışanından 5 yılda bir yeterlilik belgesi istenmiyor

-Hukukta sürekli kanunlar değişiyor, ama Barolar Avukatlara her 5 yılda bir yeterlilik belgesi istemiyor

-Tıpta hergün yeni gelişmeler oluyor, ama Tabipler birliği doktorlardan ve hemşirelerden 5 yılda bir yeterlilik belgesi istemiyor.

-Askeriyede hergün askerlerimiz zehirleniyor, ama o etleri kesen ve muhafaza eden kasaplardan ve aşçılardan 5 yıllık mesleki yeterlilik belgesi istenmiyor.?

Şunu anladım ki: Emlakçılar, meslekleri ile ilgili çok tepkisiz ve çok ilgisiz olduklarından, bu ilgisizliği bilen Oda ve dernek yöneticileri de bu ilgisizliği nasıl bir fırsata dönüştürebiliriz, bu ilgisiz emlakçıların sırtından ömür boyu nasıl geçiniriz hesaplarını yapıyor ve emlakçılar için Mesleki Yeterlilik Belgesi adı altında bir standart düzenlemiş bulunuyorlar.  

Oda yöneticileri çoğu zaman üye emlakçı sayımız:10.000 nin üstündedir ama Oda, seçimlerine 400 kişiyi zorla getirebiliyoruz diyor. Bu duyarsızlığı iyi bildikleri için bunların üzerinden nasıl bir saltanat kurabilirizin hesaplarını yapıyorlar. Çünkü emlakçı ve Emlakçı Çalışanına her 5 yılda bir kursa tabi tutarsak, yüz binleri bulan bu sektör mensupları çok iyi bir ran kapısı olacaktır.

Nasıl mı?  Bu yöneticilerin çoğu bir şekilde ya kurs yeri açacak, yada bu kurslarda eğitmenlik yapacak, yöneticilik yapacaktır. emlakçılıkta ki başarısızlıklarını, burada başarıya dönüştürmenin hesapları yapmaktadırlar.!

Çözümü var mı? Var :
Gerek İstanbul Ticaret Odası Emlakçılar Komitesi, Gerek İstanbul Emlakçılar Meslek Odası, üyelerinden toplam 300 - 400 duyarlı emlakçı meslek taşımızı, ikna ederek Watsap Gurubumuza kayıt yapabilirsek, 2018 nisan ayında her iki odanın yönetim kurullarını bu 300-400 kişilik emlakçılar arasından seçe bilir ve her iki odayı yöneten kadrolar oluşturabilir ve bu kadroların öncülüğünde hem emlakçı kanununu, çıkarabiliriz, hemde o absürt yönetmelikleri iptal ettire biliriz. 

Ama hiç bir uğraş vermeyip yan gelir yatarsak, kurbanlık koyun gibi kaçınılmaz sonuç gelip kapımıza dayanackatır, o zamanda yapacak hiç bir şeyimiz kalmamış olacaktır..!
Saygılarımla 
Aziz Kaçmaz
 

Emlakçılar Mesleki Yeterlilik Belgesi, Standardı Nasıl Bir Şeydir?