Hürriyet Gazetesi yazarı, Vahap Munyar’ın yazısına cevap.

26 Ağustos 2017 Cumartesi Yazan: Aziz Kaçmaz 1773 kişi okudu.
Esenler belediye başkanı, elinde arsa tapusu bulunan eski Müteahhitlere kentsel dönüşümde hiç bir hak tanımam demiş.! Hürriyet Yazarı Vahap Munyar

Hürriyet Gazetesi yazarı, Vahap Munyar’ın aşağıdaki yazısına cevap...!

Munyar hocam merhaba, tapu senedinde ev brüt 80 m2 ama tapuda 50 m2 görünüyordu, diye yazmışsınız. Hocam ben 30 yıldır emlakçılık yapıyorum. Bu güne kadar Türkiye cumhuriyeti tapu senetlerinde daire, villa, dükkan, gibi kısacası hiçbir bağımsız bölümün, tapu senetlerinde brüt yada net metre karenin yazıldığını görmedim.! Siz, hangi tapu senedinde böyle bir ibare okudunuz?

Tapu senedi üzerinde ancak şu ibareleri görürsünüz: Yüzölçümü : 1.783.00 m2,  Arsa payı: 40/1200
Bu bir dairenin tapu senedi. Burada dairenin, ne brüt, nede net m2 karesi yazmıyor, sadece, arsa payı yazılıdır. Oda formül şeklşnde yazılmış, kaç kişi tapu senedini eline aldığında bunu anlayabiliyor ?
 
Ayrıca eskiden yapsatçıların hepsi değil, ama bir bölümü  yapmış oldukları bu kaçak yapıları satarken, 200 m2 arsa üzerine 8 daire yapmışsa, arsanın 100 m2 ye yakınını uhdesinde tutarak (ipkalı) satış yaparlardı. Arsanın diğer 100 m2  sini de 8 daire yapmışsa sekize bölerek satış yapıyorlardı. Ancak 1.derecede sorumlu olan tapu daireleri ve bana göre 2.derece de belediyeler sorumlu iken hiçbir kurum müdahale etmeyip yapılan haksızlığı görmezden gelir, vatandaşın dolandırıldığına göz yumarlardı…!    

Bugüne gelince, eğer bu üçkağıtçı yapsatçının elinde bir arsa tapusu varsa, belediye hangi hakla buna müdahale edebiliyor? Bu mahkemelik bir iştir, buna ancak mahkemeler karar verebilir. Esenler belediye başkanın buna karar verme yetkisi mi var?  Çok merak ediyorum…!

Ayrıca Kaçmaz Emlak, sitesinin Soru ve Cevap bölümünde müşterilerimizin benzer sorularını cevaplarken, Tapu ve Kadastro Genel müdürlüğüne, bağımsız bölümlerin Tapu senetleri üzerine Brüt : 80 m2, Net: 60 m2 Ayrıca arsa payı: 50 m2  şeklinde herkesin okuyup anlayacağı bir şekilde yazılmasının çok daha yararlı olacağını defalarca ve defalarca yazmışızdır.


Sayın. Vahap Munyar hocam, bu konuyu gündeme getirmişken, keşke bunu sizde yazmış olsaydınız.
böylece daha hayırlı bir iş yapmış olurdunuz, diye düşünüyorum.
Saygılarımla

Not: Kaçmaz Emlak, olarak bu tür hiçbir satışa alet olmadık, olmayacağız…
………………………………………………………………….


Munyar Hocanın yazısı, aşağıdadır:

Eski müteahhitler ‘tapu oyunu’yla hak sahibi kılığına girdi

22 yıl önce bacanağım, ayakkabı ustası Orhan Yavaş, İstanbul Bahçelievler’de bir daire satın almak üzereyken aradı: Pazarlıkta sen de bulun. Gittim, brüt 100 metrekareye yakın güzel bir daireydi. Sahibine tapuyu sordum, gösterdi. Baktım, sadece arsa tapusuydu. İtiraz ettim: Bu tapuda daire görünmüyor.

Ev sahibi yanıtladı: Buralardaki apartmanların çoğu böyledir. Bina 7 katlıydı ama tapuda “arsa” görünüyordu. Orhan Abi’yi uyardım:Girme bu işe. Yarın bir gün bina ile ilgili yıkım kararı verilir. Arsadaki payınla ortada kalırsın.Daha sonra yeni bir daire bulundu, birlikte gittik. Satıcı tarafa öncelikle dairenin tapusunu sordum, yanıt nispeten tatminkardı:

- Ev brüt 80 metrekare ama tapuda 50 metrekare görünüyor.
Geçen gün Esenler Belediyesi’nde Başkan Tevfik Göksu ile sohbet ederken bacanağımın ev aldığı günlere döndüm. Göksu, Esenler’de iş başına geldiği günlerde konutların tamamına yakınının “kaçak” göründüğünü belirtip, sürdürdü:

- 26 bin konutluk kentsel dönüşüm yaptık. Kaçak yapı oranını ancak yüzde 86’ya indirebildik.Ardından kentsel dönüşümde karşılarına çıkan bir konuyu paylaştı:
- Örneğin 200 metrekarelik bir arsaya 150 metrekare oturumlu 5 katlı bina yapılmış. Daire sahiplerine tapu verilirken, 40’ar metrekare düşünülmüş, müteahhit onu da 38’e indirmiş. Her dairede 2 metrekareyi kendine saklamış.

Araya girdim:
- O 2 metrekarenin sırrı ne?
- 5 daire varsa 10 metrekare eder. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızda Esenler’deki binalarda bu şekilde eski binaları yapan müteahhitler karşımıza “hak sahibiyim” diye çıktı.
Söz konusu müteahhitlerin “hak sahibi” oyununa gelmediklerini vurguladı:
- Hiçbirini “hak sahibi”saymadık.

 

Hürriyet Gazetesi yazarı, Vahap Munyar’ın yazısına cevap.