İstanbul Emlakçı Odası Seçimleri Ne Zaman Yapılacak ?

29 Ekim 2017 Pazar Yazan: Aziz Kaçmaz 4556 kişi okudu.
Pendik Kuzen Gayrimenkul'ün İnera Otelde vermiş olduğu kahvaltı toplantısında Marmara Emlak Müşavirleri yönetim kurulu başkanı Adnan YEŞİLTAŞ, 2018 Nisan ayında yapılacak İstanbul Emlakçılar Odası seçimlerinde Başkanlığa aday olacağını açıkladı.!

 Pendik Kuzen Gayrimenkul işletmecisi, Meslektaşımız, Sayın Seyfettin Şenel ve Eşi sayın Yeşim Şenel'e, öncelikle kahvaltı daveti için teşekkür ederiz. 

-Kahvaltıya İTO, Emlak Müşavirleri meslek komitesi başkan yardımcısı sayın Rıza KAYMAKÇI 
-Marmara Emlak Müşavirleri yönetim kurulu başkanı sayın Adnan YEŞİLTAŞ 
Ayrıca kahvaltıya 25 dolayında uzman emlakçı meslektaşımız katıldı
 
2018 nisan ayında Türkiye ODA seçimleri yapılacaktır. 
Bilindiği üzere İstanbul emlakçıları, 2 Oda tarafından temsil edilmektedir. 

1. İstanbul emlakçılar odası
2. İstanbul Ticaret Odası, Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi

Adnan Yeşiltaş yıllardır ''Yasamı istiyorum'' sloganıyla emlakçılık yasasının çıkması için mücadele vermiş bir meslektaşımızdır. 2018 nisan ayında  İstanbul emlakçıları oda başkanlığına Aday olacağım. Seçilirsem İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa hatta gerekiyorsa tüm emlak odaları ile istişareler yaparak Ankara'ya 1.500 - 2.000 emlakçı meslektaşımla  meclise yürüyerek emlakçılık yasasının çıkması için her türlü çaba ve gayreti sarf edeceğimi, huzurunuzda size söz veriyorum ve taahhüt ediyorum dedi.

Adnan YEŞİLTAŞ, önüne gelene manav, bakkal, kasap demeden emlakçı sertifikası verilmesini de eleştirerek sözlerine şöyle devam etti: Ben şimdi kalkıp berberler odasına gitsem berberli sertifikası istesem benden berber dükkanım veya berberde çalıştığımı kanıtlamam istenir. Kanıtlayamazsam bana berberlik sertifika verilmez. Emlak sertifikası almak içinde ya emlak ofisinin olması yada bir emlak ofisinde çalışıyor olmasını kanıtlayamayana emlakçılık sertifika kursuna kabul edilmemelidir dedi.

Ayrıca toplantıya katılan uzman meslektaşlarımız, söz alarak bir birinde farklı ve çok değerli öneri ve isteklerde bulundular.
.............................................................
Kaçmaz Emlak, olarak gerek Ticaret Odasının Zümre toplantılarında,  gerek İstanbul Ticaret Üniversitesi İstişare toplantılarında, emlakçılar için 4 maddelik ve bir emlakçı için çok önem arz eden isteklerimizi, dile getirmiş ve bu toplantıda yine bu isteklerimizi ifade etme fırsatı bulduk. 

1-Başta emlakçı odaları olmak üzere ve yanlarına emlakçı derneklerini, federasyonlarını ve varsa konfederasyonlarının tümü ile birlikte hareket etmeli ve Sahibinden, Hürriyetemlak, Milliyetemlak ve benzer sitelerin sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınlamalarının emlakçılığı vurulmuş en büyük darbe olduğunu bu sitelere anlatmaları ve bu siteler alıcı satıcı arasında ücretsiz aracılık yaptıklarını ve bunun aynı zamanda haksız rekabet suçu olduğu bu sitelere anlatılmalı ve ihtar çekilmelidir.  

Kaçmaz Emlak olarak bu tezimizi, İstanbul Ticaret Üniversitesinde istişare toplantısında dile getirdiğimizde, toplantıya katılan bir hukuk profesörü tezimizi desteklemiş, bu siteler resmen alıcı ile satıcı arasında ücretsiz aracılık yaptıklarını ve bununda haksız rekabete girdiğini söyleyerek iddiamızı doğrulamıştır.

Gerekirse tüm emlak odaları bir araya gelerek Türkiye Emlak Portalı diye dev bir emlak portalı kurabilir. Emlakçı ilanlarını ücretsiz yayınlar. Reklam verenlerden de ciddi paralar kazanabilir. Böylece 2 haftaya kalmaz, emlak arayan müşteriler ne Sahibinden, ne Hürriyet emlak, nede Milliyet emlak’a bakmazlar.!  

Böyle bir emlak portalı kurulsun görülecektir ki, o sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınlayan emlak siteleri, değil ücretsiz ücretli bile yayınlamayacaklardır. Emlakçı odalarının böyle bir portal kurmakla aynı zamanda piyasayı emlakçılar lehine dengede tutma gibi bir fayda da sağlamış olacaklardır.


2- İnşaat firmaları, inşaatlarını satıp bitirdikten sonra, çekip gitmiyor. 2.el satış ve kiralama işlerini de yapmaya devam ediyorlar ve o siteye başka bir emlak firmasını da sokmuyorlar.! Bazıları da o ofisi bir bedel karşılığında başka bir emlak firmasına devrediyor. Bu sefer orayı devralan, emlak firması diğer emlak firmalarını o siteye sokmuyor.!  Bu o firmanın yada o sitenin almış olduğu idari bir karardır, kanun değildir, yasal değildir. Çünkü bu diğer emlak firmalarının ticaret hürriyetini kısıtlamaktır.! Suç işlemektir, biz hakkımızı korumadığımız sürece bu haksızlık devam edip gidecektir.!

Bir emlakçının odaya kaydı varsa, oda kimlik kartını göstermek suretiyle her siteye girip çıkabilmeli ve dilediği sitede alım satım ve kiralama hizmeti verebilmelidir… 

3- Tapu dairelerinde, emlakçılar için tam donanımlı EMLAKÇILAR ofisi, oluşturulmalıdır. Çünkü müşteriler parasal ödemelerini genelde imza aşamasında yapmaktadırlar, bir yer olmadığı için bu para sayma işini kapı arkalarında, koridorlarda hatta tuvalette bile para alınıp verildiği oluyor ki, bu çok yakışıksız bir görünüm. Bu biz emlakçıları son derece rencide eden ve huzursuz eden bir uygulamadır.    

Bir emlakçı bu uygulamayı hak etmiyor. Çünkü bir emlakçı bir gayrimenkulün satılabilmesi için tüm pazarlama hünerlerini ve tüm bilgi birikimini ve tüm pazarlama enstrümanlarını, Afiş, Branda, İnternet İlanları, Gazete İlanları, Radyo ilanları olmak üzere  olağan üstü bir çaba ve masraflara giriyor. O gayrimenkulü satma aşamasına gelince MALİYE,  kasasına alım satım ve döner sermaye girmesine aracılık yapmış oluyor. Tüm bu hizmetler karşısında Tapu dairelerinin emlakçılara borcu var… Tüm tapu dairelerinde Emlakçıların müşterileriyle parasal alış verişlerini rahatça yapabilecek bir Emlakçılar Ofisi oluşturmalı. Emlakçılar bunu fazlasıyla hakkediyor…! Tıpkı adliyelerde Avukatlara tahsis edilen avukatla odası gibi
Kaldı ki, avukatların adliyelere hiçbir faydası da yok…

 4-Odalar ayrıca bünyelerinde hukuk büroları oluşturulmalı ve odaya üye olan emlakçıların hukuki işlemlerini öyle avukatlık ücreti karşılığı değil, dosya masrafı karşılığı çözmeli.
Çünkü odanın asli görevi para kazanmak değildir. Odanın asli görevi üyelerinin işlerini kolaylaştırmaktır. Odalar bu yüzden üyelerden aidat almaktadır… 

Yukarıda bir emlakçı için en önemli olan 4 başlık altında ifade etmeye çalıştığımız sorunlarımız emlakçılar için emlakçı yasasından daha önemli olduğunu yinelemek istiyoruz...!!!
Saygılarımızla

İstanbul Emlakçı Odası Seçimleri Ne Zaman Yapılacak ?