Konutta net ve brüt metrekare yazma dönemi başlıyor !

15 Ağustos 2013 Perşembe Yazan: Aziz Kaçmaz 3411 kişi okudu.
Çevre ve şehircilik bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar, Konutta metrekare oyunu bitecek diyor. Haber 100 m2 evi 200 m2 diye satma dönemi bitti. Haberi okudum, ama yinede tatmin olmadım. Çünkü hala muğlak ifadeler var ve hala arsa payından hiç bahsedilmemiş

Çevre ve şehircilik bakanı sayın Erdoğan Bayraktar, konutta metrekare oyunu bitecek dedi. Bu haber emlak alıcısı müşterilerimiz lehine çok isabetli ve sevindirici oldu. Çünkü satıcılar 100 m2 bir daireye rahatlıkla 125 m2 diyebiliyorlardı ve dairenin tapu senedinde dairenin metrekaresi yazılmadığı için de konut alıcıları rahatlıkla yanıltılıyordu. Biz bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu senelerdir sitemizde dile getirmişizdir. Haberi Hürriyet Gazetesi'nde okuyunca müşterilerimiz adına çok sevindik.
Sayın bakanımıza teşekkür ederiz.

Ancak haberde hala muğlak ve net olmayan ifadeler var. Mesela arsa paylarından hiç bahsedilmemiş. Oysa bağımsız bölümlerde arsa payı çok önemlidir. Arsa payları tapu senetlerine teknik bir şekilde yazıldığı için alıcıların %1 bile bunu okuyup anlyamıyor. 
İnşaat yapımcılarının büyük bir bölümü, arsa paylarını yasadışı gelişi güzel paylaştırdıklarını görmekteyiz.

Olması gereken şudur: Ana yapının tasdik edilmiş mimari projesinden yola çıkarak bağımsız bölümün brüt ve net metre kareleri tapu senedine ayrı, ayrı yazılabilir. Ayrıca arsa payı bağımsız bölümün, değeri oranında anlaşılır ve net bir şekilde yazılmalıdır.

 Örneğin:
-Tapu senedinde bağımsız bölüm brüt: 150 m2  
-Tapu senedinde bağımsız bölümün net: 135 m2
-Tapusenedinde bağımsız bölümün arsa payı: 70 m2
Bağımsız bölümlerin Tapu senetlerine yukarıda yazdığımız gibi net ve anlaşılacak şekilde yazılabilir.
Şimdiye kadar yazılmamış olması ise tamamen bir sorumsuzluk ve aymazlıktır.
Bakanımız Sn.Erdoğan Bayraktar'ın duyarlı davranışından dolayı teşekkür ediyoruz.

Biz bu konuyu seneler önce sitemizde dile getirmişiz ve demişiz ki; tapu senetlerinde dairelerin metrekareleri yazılmadığı için 100 m2 bir daireye 125 m2 deyip alıcı aldatılmaktadır. Ayrıca tapu senetlerinde arsa payları hakkaniyete ve yasasına uygun yazılmalı ve alıcının teknik bilgisi olmadığında dolayı alıcılar mağdur edilmektedir. Dolayısıyle konut metre kareleri ve arsa payları açık ve net bir şekilde yazılmalıdır diye mesleki sorumluluğumuz icabı bu sorunu defalarca sitemizde dile getirmişizdir.  

Biz seneler önce Tapu senetlerine Bağımsız bölümlerin Brüt ve Net metre kareleri yazılmalı ve ayrıca Arsa payları da anlaşılacak şekilde yazılmalı ki çakallar vatandaşı mağdur etmesinler. Yazdığımız yazılardan bir iki örneğini aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Not: bir konutun net metrekaresi ile brüt metrekaresi arasında yaklaşık  %10 ile  %15  metrekare fark eder.  

Konutta net ve brüt metrekare yazma dönemi başlıyor  !