2018 İstanbul Emlakçılar Oda Seçimleri

2018 İstanbul Emlakçılar Oda Seçimleri
09.01.2018 Yazan: Aziz Kaçmaz Aziz Kaçmaz 3669 kişi okudu
18 Şubat 2018 Tarihinde yapılacak oda seçimlerinde, emlakçıların, bir bölümü İstanbul Ticaret odası 21 nolu emlakçılar meslek komitesine üye, diğer bir bölümü de İstanbul Emlakçıları Meslek Odasına bağlı olarak ve ayrı ayrı odalarda oy kullanacaklar.

18 Şubat 2018 Tarihinde yapılacak oda seçimlerinde, emlakçıların, bir bölümü, İstanbul Ticaret Odası 21 nolu meslek komitesine üye, diğer bir bölümü ise İstanbul Emlakçılar Odasına üye olduklarından, iki ayrı oda tarafından temsil edilmektedirler.

İki başlı temsiliyetin bu güne kadar fayda yerine hep zarar verdiğine şahit olduk şöyle ki: Odanın biri, emlakçılar için bir kanun metni hazırlayırp yasallaşması için ilgili bakanlığa verdiğini, öğrenen diğer oda, hemen devreye giriyor ve ne yapıyor ediyor itiraz ediyor, verilmiş olan kanun metnini iptal ettiriyor.! ''çatal kazık yere batmaz'' deyimi boşuna söylenmemiş.! Dolayısıyla emlakçıların iki oda tarafından temsil edilmesi çok anlamsız ve yersiz bir uygulamadır.!

Emlakçıların kanundan önce, 5 ana başlık altında sıralanmış olan sorunların acilen çözülmesi gerekiyor.!

1- Sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınlayarak alıcı ve satıcı arasında haksız rekabet suçu işleniyor, Mülk sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınlayan bu internek sitelerine acilen müdahale edilmesi gerekiyor.

Bu siteler yok iken, müşteri emlakçılara gider dairemi sat, yada kiraya ver derdi. Günümüzde müşteri artık emlakçıya gitme geregi duymuyor, neden gitsin ki? Nasılsa sahibinden kom, hürriyet emlak, milliyet emlak, ilanlarını bedava yayınlıyor. Evini bu sitelerden birine ücretsiz verdiğinde, bir günde ilanın üstüne 50 emlakçı birden üşüşüyor.!

Emlakçıda haklı, ne yapsın?  Çünkü ofisine eskisi gibi evimi sat, yada kiraya ver diye gelen olmuyor. Çaresiz bu sitelere bakıyor sahibinden verilmiş ilanların sahiplerini, aramak zorunda kalıyor. 

Ertesi gün birde kakıyorsunuz ki mal sahibi, ilanın altına bir not düşmüş: Not: Emlakçılar aramasın.! Bir emlakçı için bundan daha büyük hakaret olamaz, emlakçıyı bundan daha aşağılayıcı ve küçük düşürücü ve rencide edici bir terim olamaz.!   

Çaresi var mı?   
Çaresi var arkadaşlar. Odalar birleşir ve bu sitelere ihtar çeker, yapılanın alıcı ile satıcı arasında ücretsiz hizmet olarak değerlendirildiğinde, bu haksız bir rekabet suçudur diye bu sitelere ihtar çekilmeli, gerekirse dava açılmalıdır.

İstanbul Ticaret Üniversitesinde yapılan bir istişare toplantısında bunu dile getirdiğimde, toplantıya katılan bir hukuk profesörü bu iddiamı desteklemiş ve bu siteler ücretsiz ilan yayınlamakla alıcı ile satıcı arasında kesinlikle haksız rekabet suçu işlemektedirler Ancak emlakçılar müdahale etmediği sürece bu siteler bu haksız rekabet suçunu sanki haklı bir iş yapıyormuşçasına sürdürüp gidereler diyordu; İstanbul Ticaret Üniversitesinden bir hukuk Profesörünün sözleridir bunlar.! Odaların bu sitelere derhal ihtar çekmesi gerekiyor.! 

Ayrıca odalar, bir araya gelip Türkiye Emlak Portalı diye bir portal kurabilir ve Türkiye'de tüm emlakçıların ilanlarını bu portalda ücretsiz yayınlaya bilirler ve sadece ön sayfalara çıkmak isteyenlerden reklam ücreti alsalar ve emlakçılarda diğer ilan sitelerinden ilanlarını çektikleri taktirde, bir hafta sonra o sitelerin sayfaları boşalmış olur. Müşteri nerde çok ilan varsa doğal olarak o siteye gidecektir. Kısa bir süre sonra o ilan siteleri emlak sayfalarını kapatmak zorunda kalacak ve milyonlarca emlak ilanı bulunduracak bu emlak portalına, değişik sektörlerden reklam yağacaktır. 

Bazı arkadaşlarımız, sahibindenkomun, fiyatlarını protesto ediyor bu çok komik oluyorlar. Çünkü serbest piyasa ekonomisi yasaları çerçevesinde bir firma ürününü dilediği fiyata satabiliyor ve her hangi bir engel söz konusu olamaz. Tek çaresi: odaların bir emlak portalı kurması ve emlakçı ilanlarını ücretsiz yayınlayabilirse, o sitelerin beli ancak böyle kırılmış olacak. Tabii bu da biraz vizyon işidir, maalesef ki öyle...!

O halde vizyon sahibi insanları bulun işin başına getirin, öyle ahpap, çavuş ilişkileriyle bir yere varılamaz...!

2- İnşaat  Firmaları kendileri yapıyor, kendileri satıyor, buna bir itirazımız yok ancak, inşaat bittikten sonra çekip gitmiyorlar. Ya oraya iki vasıfsız elemanını bırakıyor ve 2.el satış ve kiralama işlerini yapmaya devam ediyor ve o siteye başka bir emlakçıyıda sokmuyor, yada o ofisi, bir kaç yüz bin dolara başka bir emlak firmasına devrediyor. Bu seferde orayı devralan emlak firması o siteye başka emlakçıları sokmuyor.!

Oysa buda bir suçtur, çünkü bir emlakçı eğer sertifikası varsa, odaya kaydı varsa, maliyeye kaydı varsa, o emlaçıya ticaret yapmasını engellemek suçtur. Ne demek sen buraya giremezsin, burası hayvanlar alemi mi? Oraya sidik mi bıraktın, yoksa kokunu mu bıraktın da oraya başka emlakçı girmesin?  Emlaçı oda belgesini ve Maliye sicil numarasını gösterdiği taktirde dilediği siteye girip çıkabilmelidir.

3- Ayrıca emlakçı odaları bünyelerinde hukuk büroları oluşturmalı yada, dışarıdan anlaştıkları bir hukuk bürosundan üye emlakçılara hukuki desteği verimelidir. Toplumsal kültürümüzden kaynaklanıyor olacak ki, hak hukuk çiğnemek, adeta bir erdemlik, bir marifetmiş gibi illaki birilerine kazık atmadan rahat edemiyor insanımız.! Tabii kazık yiyen tarafta olduğumuzdan, yani kazık atılan kazığa maruz kalan emlakçılar olduğu için, hak aramaya gittiğinde bu sefer de yüksek Avukatlık ücretleri karşısında geri adım atmak ve davasından vaz geçmek ve kazık yemeyi sineye çekmek zorunda kalıyor. Bu sebepten dolayı odanın hukuk büroları olmalıdır...

4- Odalar, Manav, Bakkal, Kapıcı, Yönetici ve Kayıt dışı emlakçılık işini yapanları tespit ederek maliyeye bildirmelidir. Odalar merdiven altı emlakçılara karşı savaş açmakla hem devlete, hem üyelerine çok faydalı görevler ifa edebilirler, üyelerinin menfatini korumak kollamak odaların asli görevidir.... 
 
5- Mesleki Yeterlilik Kurumu MYK'A, TEMFED'E emlakçılar içi  bir Mesleki Yeterlilik Belgesi standardı hazırlatmış bulunuyor.!
Oysa ki emlakçıların resmi temsilcileri odalardır. Temfed, emlakçılar adına standart çalışması yapamaz...!

TEMFED, bunu kendi web sayfasında sanki emlakçılar için çok büyük bir lütufta bulunmuş gibi yazıyor. ''Gölge etme ihsan istemez'' TEMFED, kaldıki sen benim adıma standart hazırlayamasın, standart hazırlanacaksa bunu odalarımız hazırlamalıdır, dernekler veya dernek üst kuruluşları değil.!

TEMFEDİN, hazırlamış olduğu standarda göre, sertifikanız olsun yada olmasın hiç fark etmiyor. Tüm emlakçılar ve sekreterleri ve müşteri temsilcisi elemanları ile birlikte işini gücünü bırakacaklar bilmem kaç ay sürecek olan bu kurslara gidecekler, paralar  harcayacaklar, sonrada imtihana girecekler, imtihanda başarılı olabilirlerse, Yeterlilik Belgesini alacaklar ve bu belgeler de 5 yıl geçerli olacaktır. Yani her 5 yılda bir bu sömürü düzeni ömür boyu tekrarlanıp duracaktır.

Çünkü amaç şudur: Dernekler, odalar ve federasyonlar böylece kurs yeri açarak kimi kurs ücreti alarak, kimi bu kurs yerlerinde eğitmenlik, hocalık yaparak emlakçının sırtından geçinmek için yapılan şeytani bir yönetmelik ve şeytani bir düzenlemedir...!

Bu Yeterlilik Belgesine göz yuman ve bu belgenin iptali için itiraz etmeyen, ister oda olsun, ister dernek olsun, ister federasyon olsun, bilinki emlakçıları sömürmek için itiraz etmiyorlar, bilin ki işlerine geliyor, bilin ki onlarında o ranttan nemanlanmak için gözü var bilin...!

Sizden oy isteyen adaylardan bu sorunlarımız, hakkında ne düşünüyorlar diye sorun. Nasıl bir çözüm getirmeyi düşünüyorlar sorun. Oyunuzu buna göre kullanınız...

Emlakçı arkadaşlar yukarıdaki sorunlara çare bulunmasını istiyorsanız, watsap gurubumuza katılın birlikte hareket edelim meslek odalarımızın yönetimine bizim gibi düşünen arkadaşları seçelim ve arkalarında duralım, onlara itici güç olalım işimize sahip çıkalım.
Ama öncelikle bu gurubun sayısını enaz 150 ye çıkaralım. 150 kişi olursak ve yanımıza birer arkadaşımızı alıp oda seçimine gittiğimizde kesin seçimi kazanacağız. Çünkü biz 300 kişiyle seçime gittiğimizde zaten en fazla 400 kişi oy kullanmaya geliyor yani 200 oy fark ararak seçimi, alacağız.
Saygılar 
Watsap Numaramız : 0532 212 13 91



 

 

 

Makaleye Yapılan Yorumlar