Arsa alırken nelere dikkat edilmeli ?

Arsa alırken nelere dikkat edilmeli ?
28.11.2010 Yazan: Aziz Kaçmaz Aziz Kaçmaz 22506 kişi okudu
Arsa alırken, arsayı görmeden önce mal sahibinden, veya emlakçıdan arsanın son bir yıl içinde alınmış imar durum belgesini isteyiniz. Arsanın imar durum belgesini görmeden, gidip arsayı gördüğünüzü ve arsayı begendiğinizi var sayalım.

Görüp beğendiğiniz arsanın imar durumunu ögrenmek üzere, imar müdürlüğüne gideceksiniz. 
Memur size arsanın imarı hakkında kesin bir bilgi veremez. Verceceği bilgi yüzeysel ve yaklaşık bir bilgi olacaktır. Kesin imar durumunu ancak imar durum belgesinde görebilirsiniz.

Yani memurun size vereceği bilgi pek sağlıklı bir bilgi olmayacaktır. Ama buna rağmen siz imar durum belgesini görmeden arsayı satın aldınız ve imar müdürlüğüne giderek arsanın imar durumunu çıkardınız. Çıkan imar durumu ile, arsayı satın almadan önce imardaki memuru size verdiği imar bilgileri farklı çıktığında memuru bundan dolayı sorumlu tutamazsınız. 

Arsa alırken doğrusu, arsayı görmeden önce arsanın imar durum belgesini görmektir. Arsanın imar durumu beklentilerinize cevap veriyorsa, o zaman gider arsanın yerini görürsünüz. İmar durumu beklentilerinizi karşılamıyorsa, neden boş yere gidip arsayı göresiniz, zamanınıza yazık değil mi ?

Asıl olan şudur: Arsasını satmak isteyen, tapusunu alıp önce belediye imar müdürlüğüne baş vurup arsasının imar durum belgesini aldıktan sonra,  emlakçıya gidip arsasının satışı için yetki  vermelidir.

Ama maalesef ne emlakçı arkadaşlar, ne arsa sahipleri böyle bir kültüre sahip değiller. Tabii yüzde birde olsa bu prosedüre  uygun hareket eden, emlakçıları ve mal sahiplerini burada tenzih ediyoruz.

Arsa alacak olanlara uyarılar! Arsayı görmeden önce imar durum belgesini isteyiniz, gösteremiyorlarsa sizde gidip arsayı görmeyin. Her müşteri böyle davranırsa arsa sahibininde, emlakçınında nasıl yola geldiğini göreceksiniz. Üretimde, kalitede ve fiyat oluşumunda en büyük etken, en büyük yol  gösterici müşteridir. (Müşteri en büyük ögretmendir) Naçizane düşüncem budur.

Arsa imar durumu belgesini gördünüz. Mevcut imar durumu işinize yarıyor. Şimdi gidip arsanın yerini göreceksiniz. Yerini de beğendiniz , fiyatı da size uygun. Bundan sonra yapacağınız iş belediye imar müdürlüğüne giderek imar müdürlüğünde arsanın üzerinde her hangi bir şerh varmı ona bakacaksınız. Sonrada tapu dairesine giderek tapuda arsa üzerine konmuş bir şerh varmı yokmu ona bakacaksınız. Tapuda ve belediyede arsa üzerinde herhangi bir olumsuz durum olmadığını araştırdıktan sonra.

 Şimdi  sıra arasa sahibi yada emlakçıya bir kaparo vermeye gelmiştir. Ancak kaparo sözleşmesine bir şart koyacaksınız. Arsanın satışından önce arsanın kadastro tarafından resmi bir şekilde ve sizin gözetiminizde arsanın yerinin ve sınırlarının tespit edilmesini ve sınır kazıklarının çakılmasını ve bunun ücretini de arsa sahibince karşılanmasını sözleşmeye şart koyunuz. Bu istekleriniz yerine getirilmediği taktirde verdiğiniz kaparonun tamamını derhal tarafınıza iade  edilmesini, ayrıca tazminat ve diğer masraflarınızı isteme hakkınızın saklı kalmak üzere böyle bir kaparo sözleşmesi tanzim ediniz.

Ortaklı bir arsadan bir ortağın hissesini alacaksanız, mutlaka diğer ortaklardan ön alım haklarını kullanmayacaklarına dair, tapu dairesinden veya noterden size taahhüt vermelidirler.

Sıra tapuda arsanın satış değerinin gösterilmesine geldi. Arsanın satış değerini, belediyenin gösterdiği asgari rayiç bedelden değil, satın aldığınız değerden göstermenizi tavsiye ederiz. Aksi halde su uyur maliye uyumaz...  

Makaleye Yapılan Yorumlar