Uzmanına Sorun

Dairem Zemin katta, Kentsel Dönüşümde Yine Zemin Daire mi Verecekler?

Dairem Zemin katta, Kentsel Dönüşümde Yine Zemin Daire mi Verecekler?
31 Ekim 2017 Salı 32357 kişi okudu
Dairem 1 kat . 5 numara 15 ay önce banka kredisi ile aldım. Fakat tapuda zemin kat olarak görünüyor. üst kattaki 2. katta oturan komşum, ileride kentsel dönüşüme girdiğinde sana zemin kattan banada 1. kattan verecekler diyor. Onunda tapusunda 2. kat olmas

Soru: Dairem 1 kat . 5 numara 15 ay önce banka kredisi ile aldım. Fakat tapuda zemin kat olarak görünüyor. üst kattaki 2. katta oturan komşum, ileride kentsel dönüşüme girdiğinde sana zemin kattan banada 1. kattan verecekler diyor. Onunda tapusunda 2. kat olmasına rağmen 1 kat yazıyor. İleride yıkılma durumunda müteahhit bize kendi katımızdan mı daire verecek yoksa bütün binadaki daireler tapusunda yazdığı gibi bir kat altta mı inecek? Giriş katındaki 2 daire ve dükkan var onlar ne olacak? Ben tapuda 5 numara isem yıkılıp yapıldığında yine 5 numara olmayacak mıyım? Bende önce 4 daire daha olması gerekiyor. Bu konuda net bir bilgiye hiçbir yerde ulaşamıyorum . Yardımlarınızı rica ederim. İyi çalışmalar. Saygılar.

taner özceviz

Cevap:

Taner bey merhaba,
Daireniz 1.katta ama tapusunda ve projesinde zemin kat görünmesi arsanızın kot farkından kaynaklanıyor, bunun pek bir önemi yoktur. Binalar yıkılıp yeniden projelendirildiğinde, eskisinden farklı bina şekli ve konumlar, ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla herkese önceki bulunduğu katında ve yönünde daire verilmesi pek mümkün olamayabilir. Bunun en doğru yöntemi dairelerinizin arsa paylarına göre paylaşımıdır. Eğer arsa payarınız vaktiyle eşit paylaşılmış ise bu yanlış ve hatalı bir paylaşımdır. Binanızda böyle bir durum söz konusuysa kat malikleriyle konuşun. Bir gayrimenkul değerleme firmasına yeniden bir değerleme yaptırır arsa paylarınızı değerleme firması dairelerinizin değerine göre hazırlar ve tapuya bunu tescil ettirirsiniz. Kat malikleri buna yanaşmazsa mahkemeye başvura bilirsiniz.

Yukarıdaki işleme rağmen binalar yapılıp daireler teslimden önce, yeniden bir değerleme yapılması ve şerefiyelendirilmesi
gerekir. Şerefiyesi yüksek olandan toplanan paralardan şerefiyesi düşük olanlara şerefiyesi oranında dağıtılması hakkaniyete uygun olacaktır.
Saygılar
    

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun