Uzmanına Sorun

Evin Metre Karesi Tapusunda Yazmıyor mu?

Evin Metre Karesi Tapusunda Yazmıyor mu?
12 Mayıs 2015 Salı 61397 kişi okudu
Merhabalar benim sorunum satacagım ev 85m2 bankada 62m2 neden bu fark olur alıcıyla sıkıntı yaşıyorum bu konuda yardım cı olursanız memnun olurum kolay gelsin

Soru: Merhabalar benim sorunum satacagım ev 85m2 bankada 62m2 neden bu fark olur alıcıyla sıkıntı yaşıyorum bu konuda yardım cı olursanız memnun olurum kolay gelsin

Ahmet elik

Cevap:

Ahmet bey merhaba,
Evinizin 85 m2 olduğunu nereden biliyorsunuz ?
Zira bağımsız bölüm yani daire veya dükkan gibi gayrimenkullerin tapusunda bağımsız bölümün net veya brüt m2'si yazılmıyor ! Maalesef bu çok önemli bir eksikliktir. Fırsat buldukça bu eksikliği yazarak ilgilileri uyarmaya çalışıyorum, ama nafile ! 

Bu Tamamen Tapu Kadastronun hatasıdır. Tapu kadastro bu bağımsız bölümün tescilini yaparken bunun net ve bürüt m2'sini tespit ederek tapu senedine yazdırabilir. Ama maalesef böyle bir uygulama olmadığı için sizde size ne söylenmişse ona inanıyorsunuz. 

Aslında olması gereken şudur: Tapu senedinde net m2, bürüt m2 ve ayrıca arsa payıda dahil olmak üzere bu bilgiler tapu senedinde anlaşılır bir şekilde yazılabilir. Tapu senedinde dairenin m2 si yazılmış olsaydı siz şimdi sıkıntı yaşamaz ve aldığınız dairenin m2 sini görerek almış olacaktınız. Henüz böyle bir uygulama ne yazıkki yok !   

Not: Dairenizin bulunduğu ana yapının onaylı projesi tapu dairesinde ve belediye imar müdürlüğünde birer proje bulunuyor.
O projeye bakarak dairenizin net veye bürüt m2 sini öğrenebilirsiniz
Saygılar

 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun