Uzmanına Sorun

Hisseli Arsamıza Ortağımız Kaçak Ev Yapmış, Bu bize Sorun Çıkarır mı?

Hisseli Arsamıza Ortağımız Kaçak Ev Yapmış, Bu bize Sorun Çıkarır mı?
26 Kasım 2017 Pazar 18506 kişi okudu
İYİ GÜNLER.... BABAMDAN BANA DÜZCE DARICI MAHALLESİNDE BULUNAN 831 M2 LİK HİSSELİ ARAZİNİN 540 M2 Sİ MİRAS OLARAK KALMIŞTIR. BABAMIN VEFATININ ÜZERİNDEN 20 YIL GEÇTİ. BENDE OKUL EĞİTİM İŞLERİNDEN DOLAYI İLGİLENEMEDİM. DİĞER HİSSEDAR (BABAMIN ARKADAŞI 291M

Soru: İYİ GÜNLER.... BABAMDAN BANA DÜZCE DARICI MAHALLESİNDE BULUNAN 831 M2 LİK HİSSELİ ARAZİNİN 540 M2 Sİ MİRAS OLARAK KALMIŞTIR. BABAMIN VEFATININ ÜZERİNDEN 20 YIL GEÇTİ. BENDE OKUL EĞİTİM İŞLERİNDEN DOLAYI İLGİLENEMEDİM. DİĞER HİSSEDAR (BABAMIN ARKADAŞI 291M2 LİK ALANA KAÇAK EV YAPTI VE AYNI ESNADA ARSA L ŞEKLİNDE OLDUĞUNDAN YOL KENARINA YAPMIŞ OLDUĞUNDAN YOL İLE HİSSEMİN BAĞLANTISI KESİLDİ. BELEDİYEYE ŞİKAYETTE BULUNUP EVİN YAN TARAFINDAN YOL AÇTIRDIM. FAKAT EV KAÇAK RUHSATSIZ VE İMARA UYGUN OLMADIĞINDAN BENDE EV YAPTIRAMIYOR VE HİSSEMİ SATAMIYORUM. ÜSTELİK ARSANIN EN DEĞERLİ KISMINA EV YAPTIĞINDAN ŞİKAYETÇİ OLMAK İSTİYORUM. FAKAT İZALE-İ ŞUYU DAVASINDA ARSAMIN UCUZA GİTMESİNİ İSTEMİYORUM. BU KAÇAK BİNA DAVA AÇMAM DURUMUNDA DEĞER OLARAK VARSAYILIR MI? VE DAVA SONUCUNDA TÜM MASRAFLARI BU ŞAHSA YÜKLEMEK İSTİYORUM. ÇÜNKÜ HER İŞİ FİRE...

SELİM TANIŞ

Cevap:

Selim bey Merhaba,
Hissedarınız, milli karakterimize uygun hareket ederek, hem sizin hak ve hukukunuzu çiğnemiş, hem de yasaları hiçe sayarak kanunsuz bir işlem yapmıştır. Buna rağmen hissedarınız, yapmış olduğu bu kanunsuzlukla sanki bir hak elde etmişçesine siz bile ona hak veriyormuş gibi bir düşünceye kapılmışsınız. Oysa bu vatndaş, sizin de ortakğı olduğunuz bir yerin üzerinde kazanç sağlamış, sizi mağdur etmiş, bundan dolayı size bir tazminat, bir işgaliye veya bir kira ismini ne koşarsanız koşun size bir ödeme yapması gerekiyor değil mi?

İzalei şuyu davası açmaktan başka bir seçeneğiniz kalmıyor. Onun yıllar önce yapmış olduğu ev için ayrı bir değerlendirme yapılır arsa için ayrı bir değerlendirme yapılır. Arsanın değerlendirmesinden elde edilecek paradan payınız oranında size ödeme yapılır.
Ayrıca izalei şuyu açarken hissedarınız belki o an açılmış dava masraflarına katılmamış olabilir, ama izaleyi şuyu sonunda mahkeme tüm masrafları paylarınız oranında paylaştırır.
Saygılar 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun