Uzmanına Sorun

İntifa Ne Demektir, Süresi Ne Kadar dır?

İntifa Ne Demektir, Süresi Ne Kadar dır?
12 Kasım 2017 Pazar 2446 kişi okudu
Evim var çıplak tapusu bende, fakat vekalet yoluyla bilmeden intifa koyma yetkisi vermişim.! Öncelikle İntifanın ne anlama geldiğini bilmiyordum. Dalavereyle evimin üstüne intifa koymuşlar. Şu an evimin kirasını erkek kardeşim alıyor. Evimi kullanamıyorum

Soru: Evim var çıplak tapusu bende, fakat vekalet yoluyla bilmeden intifa koyma yetkisi vermişim.! Öncelikle İntifanın ne anlama geldiğini bilmiyordum. Dalavereyle evimin üstüne intifa koymuşlar. Şu an evimin kirasını erkek kardeşim alıyor. Evimi kullanamıyorum, sokakta kalmış durumdayım. Mahkeme açsam masraf çok diyorlar ben ne yapacağım bilmiyorum. Çok çaresiz bir durum kardeşim, ölene kadar intifa kalkmaz diyorlar. Ne yapmam gerekiyor, nasıl bir yol izlemeliyim bana yardımcı olur musunuz.?

sevgi bal

Cevap:

Sevgi Hanım merhaba,
İntifanın ne demek olduğunu iş işten geçtikten sonra öğrenmiş olman, üzücüdür. Oysa o vekaleti düzenleyen Noterin bunu sanan anlaşılır bir şekilde ve anlayacağın bir dille ifade etmesi gerekiyordu.Ama maalesef burası Türkiye'dir...!

İntifa, öğrendiğin gibi,senin üzerine olan bir gayrimenkulün, tasarruf hakını, bir başkasına devretmen demektir. Yani o gayrimenkuluün, kira geleri veya işletme hakkı veya oturma haklarını ölünceye kadar devretmiş bulunuyorsun. Bu haklar intifa sahibinin ölümüyle sona erer veya kendi rızasıyla intifanın kaldırılmasını talep ederse intifa sona ermiş olur.

Sonuç: Senin durumun biraz muvazaalı bir durum gibi görünüyor, dolayısıyla bu hileli işlemi mahkeme yoluyla sona erdirebilirsin, diye düşünüyorum. Bunun içinde bir avukata başvur diyeceğim ama param yok diyorsun. Bulunduğun yerin barolar birliğine müracaat edersen baro sana ücretsiz avukat ataya bilir.
Saygılar
 

 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun