Uzmanına Sorun

Kaçak yapılan binada, kat mülkiyet, kat irtifak tapusu alınabilir mi?

Kaçak yapılan binada, kat mülkiyet, kat irtifak tapusu alınabilir mi?
30 Mayıs 2016 Pazartesi 2545 kişi okudu
Müteahitten 5 katlı 10 daireli bir apartmanda bir daire aldım. Fakat yapı kullanmada 80m2 görünüyor daireler 130m2 belediyeden ruhsat için müracat ettik. Gelen yetkili ruhsatı onaylayamam, yapı kaçak diyor. Tapu almak için ne yapmamız lazım ? Mütahit ba

Soru: Müteahitten 5 katlı 10 daireli bir apartmanda bir daire aldım. Fakat yapı kullanmada 80m2 görünüyor daireler 130m2 belediyeden ruhsat için müracat ettik. Gelen yetkili ruhsatı onaylayamam, yapı kaçak diyor. Tapu almak için ne yapmamız lazım ? Mütahit bana ne diyor, mahkemeye verin diyor ! Nasıl düzeltiriz durumu ?

METN METİN

Cevap:

Metin bey mehaba,
Evi bir bilirkişi aracılığı ile almış olsaydınız, başınıza bunlar gelmezdi !  Neyse üzülmeyin, çünkü toplumumuzun büyük bir kesimi gayrimenkul alırken, sizin gibi davranır !  Yani bir bilir kişi aracılığı ile değilde, yanına ya dayısını, ya arkadaşını, yada komşusu ile gayrimenkul almaya giderler. Bu bilir kişiller bedava ve aynı zamanda da akıl vermeye pek meraklı bir millet olduğumuzdan dolayıda bizden yardım isteyen yakınımızın başınıda yakarız.!

Maalesef bu ilkel ve milli bir anlayışımızdır. Oysa atalarımız ne demiş ? ''Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekme de üste ver''  acaba neden böyle demişler? Bu güzel sözlerden, kaçımız ders alıyoruz ?  Neden adliye ve hapis hanelerimiz dolu ?  Acaba ?

Metin bey tekrar geçmiş olsun. Yapılacak en iyi davranış, komşularınız ile birlikte bu üç kağıtçıyı, mahkemeye verin. Verinki bari bundan sonra başkalarının canını yakmasın. Bu üç kağıtçıları ancak böyle hizaya getirebiliriz. Siz hakkınızı aramayın, ben hakkımı aramayayım, bu davranış ile böyle üç kağıtçı türetiriz !

Sonuç ne olur derseniz, eğer binanızda bir kaçak yapılaşma varsa, mahkeme buna birşey yapamaz. Ancak bu üç kağıtçı müteaahidi tazminat ödemeye mahkum edebilir !
Saygılarımla

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun