Uzmanına Sorun

Tapu Senedinde İpka Ne Demektir ?

Tapu Senedinde İpka Ne Demektir ?
13 Nisan 2015 Pazartesi 42306 kişi okudu
Aziz bey merhaba, Size danışmam gereken bir konu var, yardımcı olursanız çok sevinirim. Size bilgilerini ekte gönderdiğim evi satın almak istiyorum. Ancak tapusunda ipka yazısı kafamı karıştırdı. İpka ile ilgili internette araştırma yaparken, sizin yazı

Soru: Aziz bey merhaba, Size danışmam gereken bir konu var, yardımcı olursanız çok sevinirim. Size bilgilerini ekte gönderdiğim evi satın almak istiyorum. Ancak tapusunda ipka yazısı kafamı karıştırdı. İpka ile ilgili internette araştırma yaparken, sizin yazılarınızı gördüm, okudum. Bu konuda beni de bilgilendirmenizi rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Tapu Senedinde: Binanın toplam arsası 433 m2 görünüyor. 622/2400 hissesi Temur Karaman Adına kayıtlı iken 498/2400 hissesini ipka ederek 124/2400 hissesini 3.000.000 TL bedelle Hasan Aslana satmıştır. Tapuda ki bu bilgilerden hiç bir şey anlamıyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim Saygılarımla Samet Kiriz

Samet Kiriz

Cevap:

Samet bey merhaba,
Telefonun olsaydı telefonla bilgi verirdim.

Alacağın daire kaçak yapı bir dairedir haberin olsun ! 
Ana yapının toplam arsası 433 m2 dir.
Bu arsanın 622/2400 hissesi, Temur Karaman adına tapuya tescil edilmiş. Yani 112 m2 si Temur Karaman adına kayıtlı iken 124/2400 hissesini, Hasan Arslana satmış. Yani 22 m2 sini Hasan Arslana satmış görünüyor. Ayrıca 498/2400 hisseyi kendi adına ipka ederek yani kendi adına bırakmış görünüyor, buda 89.8 m2 eder.  
 
Sen, Hasan Arslandan alacaksan, 22 m2 bir arsa payı almış olacaksın ki bu çok az bir arsa payıdır. Yarın kentsel dönüşüme girdiğinde veye bina yıkıldı, yerine yeniden bina yapmaya kalktığınızda sana daire vermezler. Çünkü arsa payın çok düşük, çok azdır !
 
Sen, Eğer Temur  Karaman'ın adına olan 89.8 m2 hisseyi alacaksan, hissenin tamamını al, ipka ile satışa yanaşma.Sonra çok mağdur olursun haberin olsun.!
 
Kimin hissesini alacağını yazmadığın için sana ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum.
Ayrıca sana tavsiyem, bu kaçak yapılardan uzak dur. Alacaksan Krediye Uygun olan dairelerden al.
Saygılarımla
Aziz Kaçmaz
 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun