Emlakçılar Odası Başkanından, Başbakan'a Mektup

Emlakçılar Odası Başkanından, Başbakan'a Mektup
20.11.2008 Yazan: Aziz Kaçmaz Aziz Kaçmaz 6058 kişi okudu
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sn.Sabri ATEŞ'in Başbakanımız Sn.Recep Tayip Erdoğan'a Mektubu;

Sayın Recep Tayip ERDOÄžAN 
T.C. BaÅŸbakanı, Sayın BaÅŸbakanım,

15 Ekim 2008 Tarihleri arasında Ä°stanbul'da 17 ülkeden katılan meslektaÅŸlarımızla, ayrıca çok önemli yerli, yabancı yatırımcılar ve konuÅŸmacılarımızla çok ses getiren
luslararası bir konferans düzenledik.

Türkiye'de bir ilk olan bu önemli toplantıda, gönlümüz ve gözümüz sizi aradı. KeÅŸke gelebilseydiniz. Tabi ki aynı gün Bakanlar Kurulu toplantınızın olduÄŸunu, gece gündüz demeden çalıştığınızı biliyor ve yakinen takip ediyoruz. Allah size güç versin ve yanınızda olsun. Ülkemizi dünyanın en ücra köÅŸesine kadar tanıttınız. Dünyada bugün ekonomik istikrarsızlık hat safhaya geldiyse ve Türkiye ekonomisi S.O.S vermediyse baÅŸta siz ve kabinenizin sayesindedir. Ä°nÅŸallah dünyayı sarsan bu küresel krizinde sona ermesi en büyük arzu ve isteÄŸimizdir.

Ülkemizin özellikle ihracatının %52'si Euro bölgesinedir. 2009 yılında bu bölgeye yapılan dış satımın en kısa zamanda ikamesi gerekmektedir. Bu çerçevede Devlet, Hükümet ve bizzat Åžahsınız düzeyinde yaptığınız yeni Pazar arayışları çabanız takdire ÅŸayandır. Reel sektör temsilcileri bu çabanıza zaman geçirmeden iÅŸtirak etmelidir. Reel sektör çıkardığınız kanunlar neticesinde kendi imkanlarını artık ülkemizde de yeterince deÄŸerlendirmeyi düÅŸünmeye baÅŸlama- lıdır. Bu fırsatı asla kaçırmamalıdırlar. Finans sektörü Mali disiplinden ayrılma- malıdır. Ancak, eski kötü alışkanlıklarıyla kredileri keserek veya geri çağırarak sisteme ve en fazla da kendilerine zarar vermemelidirler. Finans kesiminin kârları kriz dönemi olmasına raÄŸmen bir önceki yıl rakamlarına ulaÅŸmıştır. Bu yılki kârlar kuruluÅŸlarından çekilmeyip, sermayelerine ilave edilerek finansal yapılarının güçlendirilmesi çok faydalı olacaktır.

Krizden hep birlikte çıkacağız. Herkes elini taşın altına koymalı ve gereÄŸini yapmalıdır. Global kriz döneminde en önemli konulardan biri orman vasfını yitirmiÅŸ 2B tabir edilen arazilerin satışıdır. Bu araziler iyi incelendiÄŸinde bunların tekrar orman vasfına dönmeleri mümkün deÄŸildir. Bunların üzerinde Otel, Tatil köyü, Sanayi, Toplu Konut vs. vardır. Buraları bu ÅŸekilde tasarruf edenler ülke ekonomisine önemli katkıda bulunmaları gerekirken, sistem dışı oldukları için ekonomiye katkıları maalesef olamamaktadır. 1974 yılından baÅŸlayarak 2006 sonuna kadar orman vasfını yitiren arazilerin toplamı 473 bin 419 hektar'a ulaÅŸmıştır. Bu kangren olmuÅŸ konu muhakkak çözülmelidir. Haksız bir ÅŸekilde iÅŸgal edilen ve kullanılan bu yerler doÄŸru deÄŸerlendirmeler yapılarak, doÄŸru deÄŸerleri üzerinden ekonomiye kazandırılmasında sadece Türk milletinin menfaati vardır. Bunun dışında bir düÅŸünceyi kabul etmek mümkün deÄŸildir. Orman vasfını yitirmiÅŸ arazilerin 22 bin 233 hektarlık bölümünde yerleÅŸim yerleri mevcuttur. Tüm bu rakamlar ve tespitlerin ifade ettiÄŸi üzere bu alanlarda orman vasıflarından bahsetmek mümkün deÄŸildir. Açıkça belirtmek isterim ki, doÄŸru deÄŸerlerden ekonomiye kazandırıldığında ulaşılacak ekonomik deÄŸerin 80 – 100 Milyar USD'nin üzerinde olduÄŸu, bu yapılanma ile eÅŸitsizliÄŸin ortadan kaldırılacağı, haksız kazancın sona erdirileceÄŸi, iÅŸ gücü ve istihdam yaratacağı aÅŸikardır.

Sayın BaÅŸbakanım, uzun yıllardır dünya emlakçılarını yakından takip ediyoruz. Ayrıca uluslararası toplantılarda da Türkiye'yi en iyi ÅŸekilde temsil ettik. Biz Türkler gerçekten, insan olarak onlardan daha üstün vasıflarda olduÄŸumuz gibi, çok büyük meziyetlerimizin yanı sıra zeki ve çalışkan olduÄŸumuzda aÅŸikardır. Bunu kendileri de biliyor ve görüyorlar. Bizim onlardan eksik olan yanımız ise mesleklere yeteri kadar önem verilmemesi, ayrıca kesin müeyyidelerin getirilmemesidir. Kendi mesleÄŸimizi ele aldığımızda, mesleÄŸimizin çok önemli iÅŸlevleri olduÄŸunu biliyor, ama mesleÄŸimizin kayıt dışı olarak idame edilmesine de engel olamıyoruz.

Sayın BaÅŸbakanım, 1956 yılında Türkiye de bir ilk olarak kurulan Ä°stanbul Umum Emlak Komisyoncuları Cemiyeti 1962 yılında Emlak Komisyoncularına ait Esbabı Mucibeli Kanun Tasarısını hazırladığı malumdur. Esbabı Mucibe Lâyihası'ndan bazı önemli maddelere de deÄŸinmeden geçemeyeceÄŸiz. 

Madde 1  Milli iktisadiyatımız cephesinden :

A-) Gayrimenkul satışlarında hakiki deÄŸerin tespiti ve gayrimenkûl servetin deÄŸerlendirilmesi, hakiki deÄŸer kontrolünün yapılabilmesi.

B-) Komisyonculara tahmil edilecek mes'uliyetler muvacehesinde;Gayrimenkûllerin tapuya hakiki kıymet üzerinden tescilisuretiyle tapu harç ve kaçakçılığının önlenmesini temin etmek, böylece devlet varidatının fazlalaÅŸmasına âmil olmak.

C-) Takdir komisyonlarına, Emlâk Komisyoncularından bilirkiÅŸi olarak üye almak suretiyle, takdirdeki isabeti temin etmek, böylece sun'î kira ve bina buhranlarının doÄŸmasına mâni olmak.

D-) Müttehaz tedbirler muvacehesinde fiyatların yükselmesi ve parakıymetinin düÅŸmesine mâni olmak, malî iktisadiyatımızı saÄŸlam bir bünyeye sahip kılmak ve paramızın itibar ve kıymetinin korunmasını saÄŸlamak.

Madde 2  Vatandaşın hak ve hukukunun vikâye ve himayesi cephesinden: Alım, Satım ve kira mukavelelerinde ferde emniyet ve itimat saÄŸlamak istismarcı Komisyoncular elinden kurtarmak.

Madde 3  Mesleki cepheden ; Ä°hdas edilecek mevzuat muvacehesinde emlâk alım satımlarında mesleÄŸe yaraşır tarzda önderlik etmenin imkân dahiline girmesi ve meslekî ehliyetin teessüsü ile meslekî ÅŸeref ve itibarın tahtı temine alınması ve ehliyete baÄŸlanmasıdır.

Yukarıda izahına çalıştığımız Kanun Tasarısına 1962 yılında ihtiyaç duyulduÄŸu anlaşılmaktadır.O tarihlerde bu derneÄŸin kuruculuÄŸunu yapan deÄŸerli büyüklerimizin isimlerini de zikretmeden geçemeyeceÄŸiz.

Emekli Albay Adil ARASLI, Mustafa Recep BAÅžMAN, Avram ÇONGALÄ°S, Ceyhan URAS, Hayrettin DoÄŸan KAYALI, Ali KURTOÄžLU, Sezer KUÅžCU, Nazif ÅžAHÄ°N, Vasil Maran GUDAKÄ°S, Talip YILMAZ, Kemal Akın DURAN, Sava KLOSOPULOS, Kamil ÅžAFAK, Hasan EKMEKÇÄ°OÄžLU, Münir MALKÄ°, Rıfat KÖKER, Ali SUCU, Atilla ALTIKULAÇOÄžLU, Nazif YANAR, Muhittin ÅžAHÄ°N, Nermin VAREN, Mehmet GÄ°DER, Feride KIZILIRMAK, Ertem YONTARKOL, Rıdvan CEBECÄ°OÄžLU, Leon SAYKI, Sefer AYCÄ°BÄ°N, Ahmet GÜLÅžEN, Naci ÖKTEM, Cahit Ziya KAPRAN, Nazmi GÜLEN, Mustafa ÇÖMLEKÇÄ°, Åžahabettin KAPRAN ve Kezban KIZILIRMAK.

Yukarıda isimleri yazılı Büyüklerimizden hayatta olmayanlara ALLAH'tan Rahmet , hayatta olanlara da saÄŸlıklı , uzun ömürler dileyerek minnet ve ÅŸükran duygularımla isimlerini yâd ediyoruz.

GörüldüÄŸü gibi çok uzun yıllardır, Emlak Komisyoncularının disipline edilmesi yönünde kanun çalışmaları yapılmış ise de maalesef bugüne kadar arzu ettiÄŸimiz EMLAK KOMÄ°SYONCULUÄžU VE MÜÅžAVÄ°RLİĞİ KANUN TASARIMIZI hayata geçiremedik.

Sayın BaÅŸbakanım, Kanarya sevenler derneÄŸi niteliÄŸindeki, hiçbir yaptırım gücü olmayan derneklerden kurtulup, kamu kurumu niteliÄŸinde Oda olabilmek için Ben ve mesleÄŸe kendini adamış meslektaÅŸlarımla birlikte hareket ederek, 1995 yılından itibaren çalışmalara baÅŸladık.

Ancak aradan yıllar geçtikten sonra 24.06.1997 Tarihinde Esnaf Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu bizzat Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ali Rıza GÖNÜL nezaretinde toplanarak, 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nun, 3153 sayılı kanunla deÄŸiÅŸtirilen 6.ıncı maddesi gereÄŸince 16 Aralık 1987 tarih 19666 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7 nolu kararıyla "Emlak KomisyonculuÄŸu" meslek dalını listenin B-Hizmetle ilgili Meslek Kolları bölümünün 6.ıncı sırasındaki "Muhtelif" hizmetler koluna dahil edilme- siyle Resmi Gazete'de ilan edilmesine karar verdi.

25.06.1997 Tarih 32479 sayıyla BaÅŸbakanlık Mevzuatı GeliÅŸtirme Genel MüdürlüÄŸü'ne gönderildi. Sanayi Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel MüdürlüÄŸü 25.06.1997 tarih 32488 sayıyla 9 nolu kurul kararını Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna gönderdi. Konfederasyon ise bu kararı birliklere 61 sayılı genelge yaptı. Ä°stanbul olarak 21.07.1997 tarihinde Oda kuruluÅŸ tutanağımızı Sanayi Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel MüdürlüÄŸü'ne gönderdik. Maalesef hemen akabinde hükümet deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıldı, göreve gelen yeni Sanayi Bakanı, disiplin altına girmeden çalışmak arzusunda olan kötü zihniyetli kiÅŸilerin baskısıyla kararı yayınlatması gerekirken, sumen altı yaptırarak kararın yayınlanmasına mani olmuÅŸtur.

Bu konuda, o tarihte yeni göreve gelen BaÅŸbakan'a ve Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı'na sıkıntılarımızı ihtiva eden, dilekçe gönderildiÄŸi ve yayınlanması talep edildiÄŸi halde bir netice alınamadığından dolayı, CumhurbaÅŸkanımızı bizzat ziyaret ederek, konumuzda ne kadar haklı olduÄŸumuzu anlattıysak da maalesef Resmi Gazete'de yayınlanmasını saÄŸlayamadık.

Tek yol kalmıştı, O da Türk mahkemelerinde meslektaÅŸlarımızın haklarının aranmasıydı. Ankara'da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile BaÅŸbakanlık aleyhine kararımızın Resmi Gazete'de yayımlatılması yönünde ilgili Ä°dari Mahkemesinde ÅŸahsım olarak dava açtım. Ve davayı kazanarak, dava sonucunda mahkeme kararın uygulanması yönünde hüküm vermiÅŸ olup, bu karara istinaden 22 Ocak 1999 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girmiÅŸtir. Bu davada bana inanarak görevi üstlenen ve davaları açan Sayın Av. Lale YAÅžAR' ın da ismini zikretmeden geçemeyeceÄŸim. Tüm bu aÅŸamalardan sonra Türkiye genelindeki illerde bulunan derneklerin önünü açarak bunların kamu kurumu niteliÄŸinde Emlak Meslek Odaları olmalarını saÄŸladık. Türkiye'de ilk olarak 05.02.1999 tarihinde Ä°stanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası'nı kurarak mesleÄŸimizin bir nebze olsun hukuki kimliÄŸe kavuÅŸmasına da vesile olduk.

Emlakçılık mesleÄŸi Dünya'da "itibar ve güven" mesleÄŸi olarak bilinmektedir. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin, en geliÅŸmiÅŸ ve önemli caddelerinde sizin de müÅŸahade etmiÅŸ olacağınız gibi marka tekstil kuruluÅŸları ve emlakçılar yer almaktadır. Türkiye' de ise durum tamamen tersidir. Emlakçılık; boÅŸ adam, ikinci iÅŸ, emekli iÅŸi olarak görünmektedir. Emlakçılığın en önemli sorunu "Güven" meselesidir. MesleÄŸi disipline edemediÄŸimiz için, müÅŸterilerimiz nezdinde yetersiz emlakçıların veremediÄŸi hizmetlerden ötürü güven problemi doÄŸmaktadır.

Sistem dışı çalışma had safhaya ulaÅŸmıştır. Ä°stanbul'da Maliye'ye kayıtlı 15 bin Emlakçının, sadece yaklaşık 10 bini Odamız ve Ä°TO'ya kayıtlı olarak çalışmaktadır. Tespitlerde kayıt dışı çalışan Emlakçı adedinin 100 bin civarında olduÄŸu tahmin edilmektedir. Bu acı gerçek maalesef tüm Türkiye'yi kapsamaktadır.

Mortgage Yasası ile birlikte emlakçılık çok daha önemli bir konuma gelmiÅŸtir. Ancak, bir o kadar zorlaÅŸmış ve grift bir hal almıştır. Ülkemizin dinamikleri de göz önünde bulundurularak önümüzdeki beÅŸ yıl içinde sektörde beklenen ekonomik büyüklük minimum 100 Milyar USD seviyesindedir. Bu rakamlara ulaÅŸmak mümkündür ancak emlakçılık yapılanmamızı muhakkak rehabilite etmek, sistem dışı çalışmayı sonlandırmak gerekmektedir.

Sayın BaÅŸbakanım, yukarıda izah ve ÅŸikayet ettiÄŸimiz gibi birilerinin hegemonyasından kurtarıp, mesleÄŸimizi geliÅŸtiremiyor, kayıtdışılığı bitiremiyoruz. Ayrıca her önüne gelenin mesleÄŸimizi ifa etmesini de kabullenemiyoruz. Sektörümüze ve ülke ekonomisine çok büyük zararlar veren , kan emici asalak ayakçıların temizlenmesi, sektörün yeniden disipline edilmesi, her isteyenin istediÄŸi zaman bu mesleÄŸe giriÅŸ yapamayacak bir yapıya kavuÅŸturulması hepimizin en büyük arzusudur.

Tabi ki geliÅŸmiÅŸ ülke emlakçılarının düzeyine kavuÅŸmak, mesleÄŸimizi layıkı veçhilesiyle idame ettirmek, Oda çatısı altındaki meslektaÅŸlarımızın ve tüm tüketicilerin en büyük arzusudur.Bu kadar yoÄŸun çalışmalarınız arasında bu yazımı okumaya fırsat yarattığınız için ÅŸimdiden size teÅŸekkür eder, mesleÄŸin iyileÅŸtirilmesine yönelik olarak Türkiye genelindeki Oda BaÅŸkanlarımıza bir görev yüklenmesi halinde buna seve seve hazır olduÄŸumuzu belirtir, tüm meslektaÅŸlarımız adına saygı ve ÅŸükranlarımızı sunarız.

19.11.2008

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı

Sabri ATEÅž

 

Etiketler:
Makaleye Yapılan Yorumlar