Uzmanına Sorun

Babadan kalma köy evimizin ortağımız amcama satmak zorunda mıyız ?

Babadan kalma köy evimizin ortağımız amcama satmak zorunda mıyız ?
21 Mayıs 2017 Pazar 1710 kişi okudu
Selam Sivas'ın bir köyünde babamızdan kalma amcam ve benimle birlikte 2 kardeşim adına ev yerimiz var. Yaklaşık 1.600 m2 arsa ikiye bölünmüş, yarısında amcamın evi var yarısında bizim benimkinde elektrik abonesi benim adıma. Evde yazları kalıyoruz. Amcam

Soru: Selam Sivas'ın bir köyünde babamızdan kalma amcam ve benimle birlikte 2 kardeşim adına ev yerimiz var. Yaklaşık 1.600 m2 arsa ikiye bölünmüş, yarısında amcamın evi var yarısında bizim benimkinde elektrik abonesi benim adıma. Evde yazları kalıyoruz. Amcam köydeki tarım yasasına bana vereceksiniz diyor. Sorum biz illa amcama satmak zorunda mıyız ? Saygılar

Halil kurugöllü

Cevap:

Halil bey merhaba, 
Köydeki, evinizin arsası büyük ihtimalle imarlı arsa olmayıp tarla vasfında bir gayrimenkuldür. Tapusunda büyük ihtimalle ev değil tarla yazılıdır. Eğer tarla vasfında ise başkasına satışı yapılamıyor. Ancak amcanıza satmak zorunda da değilsiniz. Eğer anlaşamıyorsanız, izaleyi şuyu ( ortaklığın giderilmesi) davası açarsınız. Mahkeme her iki evi arsasıyla birlikte satışa çıkararır, açık artırmaya siz hissedarlarda katılabilirsiniz. 3.Şahıslarda katılabilirler, en yüksek fiyatı kim verirse, gayrimenkulleri alır. Satıştan elde edilecek para hisseleriniz oranında sizlere ödenir. Yöntem bundan ibarettir, öyle amcanıza satmak zorundasınız diye bir kanun yok. !

Not: Evlerinizin bulunduğu arazi tarla vasfında olduğu için 3.şahıslara satamıyorsunuz; ancak izaleyi şuyu yöntemiyle satabiliyorsunuz.
Evleriniz eğer imarlı bir arsa üzerinde olsaydı, yada çiplak arsa olsaydı ozaman hissedarınızın ön alım hakkı olduğu için önce ortağınıza teklif götürürdünüz, ortağınız istediğiniz parayı veremiyorsa o zaman dilediğiniz 3.şahıslara satabilirdiniz.
Saygılar.

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun