Uzmanına Sorun

Binamızın Arsasından Başkasına Pay Verilebilir mi ?

Binamızın Arsasından Başkasına Pay Verilebilir mi ?
31 Mayıs 2015 Pazar 1541 kişi okudu
1996 yılında arsa taulu daire aldım arsa tapumuz 265.65 metre kare benim hissem 2/32 bu arasa üzerinde 16 daire var fakat müteahhit bizden sonra birkişiye daha 2/32 hisseli tapu vererek hak sahibini 17 kişiye çıkartuyor ama bu kişinin ortada dairesi yok

Soru: 1996 yılında arsa taulu daire aldım arsa tapumuz 265.65 metre kare benim hissem 2/32 bu arasa üzerinde 16 daire var fakat müteahhit bizden sonra birkişiye daha 2/32 hisseli tapu vererek hak sahibini 17 kişiye çıkartuyor ama bu kişinin ortada dairesi yok binada eşit olmayan hisselerle oturan 16 daire sahibi var bu 2/32 arsa tapusu olan kişi yıllardır meydanda yok iken bir kaç yıl önce tapusuyla orta çıkar ve bizlere dava açar ne yapmamız lazım teşekkür ederim

melih ergün

Cevap:

Melih Bey merhaba,
Binanızın arsası: 265,65 m2 olduğuna ve sizin arsa payınız: 2/32 olduğuna göre, sizin arsa payınız 16,5 m2 olduğu görülüyor

Bu hesaba göre, diğer kat maliklerin arsa payları sizinkinden daha az olduğu anlaşılıyor. Çünkü diğerlerin arsa payları sizinki kadar olsaydı, başkalarına satacak arsa kalmazdı. Uyanık müteahhit diğer kat maliklerine arsa payı verirken oranları iyice düşürmüş ve  kendi üzerine bir miktar arsa tutarak şimdi bu arsadan paylar verebiliyor. Bence burada kötü niyet söz konusudur !

Burada en büyük hata tapu dairelerindedir. Oysa tapu daireleri tapu tescili yaparken, belediyeden bu arsanın üzerinde herhangi bir yapı olup olmadığını sorsaydı ve eğer söz konusu arsa üzerinde bir yapı varsa, kaç bağımsız bölümden ibaret olduğunu tesbit ederek ve arsa paylarının bağımsız bölümlere değerleri oranından paylaştırabilir ve tapu tescilini buna göre yapar ayrıca arsa paylarınında çok düşük olduğunu ve ileride bu bina yıkılıp yeniden yapıldığından size bağımsız bölüm verilemeyecek diye vatandaşı uyarmadığı için uyanıklar vatandaşı bir güzel kazıklıyor.

Maalesef burası Türkiye, siz kendi haklarınızı koruyamazsanız hiç kimse sizin hakkınızı korumuyor işin acı tarafıda burada ! 

Melih bey, diğer ortakların arsa paylarını belirtmiş olsaydınız. Uyanık Müteahhit adına daha ne kadar arsa olduğunu size yazabilirdim.

Melih bey, ben olsam hem o uyanık müteahhit, hemde yeni ortak hakkında tapu iptal davası açardım. Karşınıza yeni ortaklar çıkabilir. Bence hemen karşı dava açın, zaten bu binada daire almakla sizde mağdur olmuşsunuz. Çünkü binanızı yıkıp yeniden yapmaya kalksanız en fazla 5 veya 6 dairelik bir bina yapabilirsiniz. Yani kat maliklerinin yarısından çoğu evsiz kalacaktır.
Bunuda bilin ve ona göre başınızın çaresine bakın. 

Oysa bu evi alırken uzman bir emlakçı aracılığı ile almış olsaydınız, bu tür bir zarar ile karşı karşıya kalmazdınız.
Saygılarımla

    

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun