Emlak Portalları Haksız Rekabet Suçu İşliyor !

26 Mart 2015 Perşembe Yazan: Aziz Kaçmaz 6794 kişi okudu.
Sahibinin ilanlarını, ücretsiz yayınlayarak alıcı ile satıcı arasında ücretsiz aracılık yapmak haksız rekabet suçudur. Ancak şikayet yoksa, mağdur taraf yoksa bu suç olmaktan çıkar. Oysa emlakçılar bundan dolayı hem mağdur hem de rencide olmaktadırlar.!

Başta:  sahibinde.com - hürriyetemlak.com - milliyetemlak.com - ilan.com.tr - emlak.net - olayemlak.com - emlakz.com

Bu siteler, sahibinden satılık ve kiralık emlak ilanlarını ücretsiz yayınlayarak alıcı ve satıcı arasında ücretsiz aracılık yaparak haksız rekabet suçu işliyorlar. Emlak sektörüne en büyük darbeyi de bu siteler vuruyor.

İnternet yaygınlaşmadan önce emlakçılar, gazetelerin seri ilan sayfalarına ilan vererek portföyünü müşterisine duyururdu. Gazeteler, sahibinin ilanlarını ücret karşılığında yayınladığı için mülk sahipleri ücret kerşılığı pek ilan vermezlerdi. Dolayısıyla mülk sahibi, gayrimenkulünü bir emlakçıya verir, sözleşme yapılacaksa sözleşmesini de yapar anahtarını verirdi. 

İnternet yaygınlaştı, emlakçılar ilanlarını yukarıda saydığımız belli başlı sitelere ücret karşılığı vermeye başladılar. Ancak bu siteler kendi aralarında rekabete girerek, mülk sahibinin ilanlarını, ücretsiz yayınlamaya başlayınca, mülk sahipleri mülkünü emlakçıya vermemeye başladı. Çünkü nasılsa ilanları bedava yayınlanıyor. Alıcılar arıyor, hatta emlakçıların onlarcası adeta ilanın üzerine atlıyor, üşüşüyor. O halde neden emlakçıya gitsin?  Neden emlakçıya komisyon ödesin?  

Mülk sahipleri mülkünü emlakçıya verme gereği duymadıkları içinde, emlakçılar sahibinden satılık yada kiralık bir ilan  gördüklerinde onlarcası bu ilana adeta saldırıyor. Ben satayım, ben kiraya vereyim diye. Doğal olarak mal sahipleride şımarıyor havaya giriyor ve şartları da kendileri koyuyor. Bak arkadaş ben sana bir kuruş komisyon vermem, sözleşmede yapmam, kim satarsa satsın, yalnız alıcıdan tek taraflı komisyon alacaksınız, tamam mı? Emlakçı çaresiz kabul etmek zorunda kalıyor. Çoğu zaman mal sahibi, emlakçının getirdiği müşteri ile anlaşıyor ve emlakçıları arıyor, ben satmaktan vaz  geçtim. Müşteri getirme diyor. Oysa mülk sahibi emlakçının götürdüğü müşteriye mülkünü satmış, emlaçıyı devre dışı bırakmış...! 

Oysa emlakçı tek taraflı, yalnız alıcıdan alacağı komisyona razı olmuş. Onca ilanlar vermiş, onca müşteriler taşımış ve para harcamış, emek vermiş. Tüm bu uğraşılar sonunda, birde devre dışı bırakılmış olmak ne insanlığa, ne ticarete ne dine ne imana sığmaz. Oysa mülk sahibi emlakçıya gelip bir pazarlama sözleşmesi yapmış olsaydı, emlakçı bu denli mağdur olmazdı. Demekki sahibinin ilanlarını beleş yayınlayan bu siteler, emlakçıya en büyük darbeyi vurmaktadırlar. Sahibinin ilanlarını beleş yayınladıkları yetmiyormuş gibi bir çok mülk sahibi, ilanın altına bir not düşer: Not: Emlakçılar aramasın...!  Bu notun düşmesi mesleğimizi küçük düşürmekte, meslektaşlarımızı rencide etmektedir ve bu not başlıbaşına bir suçtur...!!! Şikayet halinde bu sitelerin ilgili sayfaları kapatılabilir bilginize !  

Değerli dostalar size sorarım, emlakçıyı bundan daha aşağılayan, rencide eden ve hakkını gaspe eden başka ne olabilir...? 

Not: 30 yıllık mesleki deneyimlerimle şunu gördümki sahibinden alanlar, daima yanıltılmış ve zarar görmüşlerdir. Sahibi yada kapıcı, yönetici veya dost ahpa aracılığı ile yapılan bilinçsiz kontratlarla sonu kavgayla dövüşle ve hüsranla son bulduklarına  şahit olmaktayız. Yapılmış bilinçsiz kontratlarla mahkemelik olduklarında gene hüsranla karşı karşıya kaldıklarına da tanık oluyoruz. Bu şuna benzer, başınız yada mideniz ağrıdığında, doktora gitmeyip arkadaş yada birinin tavsiyesiyle alınan ilaca benzer, yarar yerine zarar verir. Atalarımız ne demiş ''Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek te üste ver'' 

Oysa bu siteler, sahibinin ilanlarını ücret karşılığı yayınlamış olsalar, hiç bir mal sahibi ücret karşılığı ilan vermeyecek ve gene eskisi gibi en yakın emlakçıya gider yerimi sat yada kiraya ver diyecek ve sözleşme yapılacaksa, sözleşmesinide yapar. En önemlisi, bir komisyon verecek, ancak yapılan işlem hakkaniyete ve hukuka uygun yapılacağı için ne alıcı, ne satıcı, nede kiracı mağdur olmayacaktır... 

Değerli dostalar emlakçılığın itibarını ancak böyle sağlayabilirsiniz, başka türlü değil ! 

Değerli oda başkanlarımız, siz emlakçılık yasasını çıkarsanız bile ne işe yarar ?  Asıl ilgilenmeniz gereken emlakçı sorunları bunlardır; bu sorunlara çare bulabiliyor musunuz ? 

Yukarıdaki sitelerin, alıcı ve satıcı arasında ücretsiz aracılık yapmaları, haksız rekabet suçumu ? Değilmi ? Aşağıdaki paragrafı lütfen okursanız daha iyi anlaşılacaktır !!!

Başımdan geçmiş bir anekdotu buraya aktarayım, suçmu?  değimli?  kararı siz verin. Birkaç sene öncesinde  www.isbenibulsun.com  adlı amatör yazılımlı bir kariyer sitem vardı. Kars’tan, Edirne’ye kadar toplam 15.000  iş arayan ve  4.000 iş veren üyesi olan ve iş veren ile iş arayan arasında ücretsiz aracılık yapan bir kariyer sitesiydi. Sitemde iş bulanlar açıp bana teşekkür ederlerdi. Eleman bulan iş verenler de açıp bana teşekkür etmeleri hoşuma giderdi. Bundan çok mutlu oluyordum.

Aynen benim gibi amatör kariyer sitesi olan bir arkadaşım bir gün aradı. ''Siteni hemen kapat, yada git iş bulma kurumundan ruhsat al'' dedi.  ''Kariyer siteleri, ücretsiz aracılık yapıyorum diye şikayet etmişler. İş bulma kurumu hem para cezası yazdı, hemde sitemi kapattı'' deyince hemen Pendik iş bulma, kurumu müdürüne gittim. Durumu anlattım, müdür ''hemen siteni kapat sonra gel ruhsat al, aksi halde fena ceza yersin'' dedi. Tamam dedim ancak ruhsatta alsam bile ücretsiz aracılık yapmaya devam edeceğim dedim. Reklamlardan sitenin masrafı çıkarıyor, iş verenden ayrıca ücret almak istemiyorum dediğimde müdür, ''bunu yapamazsın siteni gene kapatır ve ayrıca ceza yazarız. İş veren ile iş arayanlar arasında ücretsiz aracılık yapmak haksız rekabete girer suçtur'' dedi. ''Çünkü bu işten para kazanan vergi veren, onlarca kariyer sitesi varken sen aynı işi ücretsiz yapamazsın''  dedi ve ben sitemi derhal kapatmak zorunda kaldım.

Peki sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınlayarak alıcı ile satıcı arasında ücretsiz aracılık yapmak değil mi ? Bu haksız rekabete girmiyor mu, aynı iş değimli mi?

On tane kariyer sitesi haklarını arayabiliyor, ama Türkiye'de 250.000 emlakçı ve yüzlerce emlakçı dernek, konfederasyon ve baba baba emlakçı odalarından çıt bile çıkmıyor ? Değerli oda başkanlarım ve yönetim kurulu üyelerim, sizin resmi kuruluş amacınız, üyelerinizi eğitmek ve aynı zamanda onların hak ve hukukunu korumak, kollamaktır.... Kanun çıkarsanız ne yazar ? Sahibinin ilanlarını bedava yayınlayanlar varken emlakçıyı kim takar ? Söyler misiniz kim ?  

Sizler bu siteler, hakkında dava açmadığınız sürece, bu siteler haksız rekabet suçunu işlemeye devam edeceklerdir !!!

Diğer bir önemli husus, proje diye tabir edilen 300, 500, 1.000 konutlu sitelerin yapımcıları, inşaatlarını satıp gittiklerinde, o siteye başka emlakçıların girmesini yasaklıyorlar. Satma ve kiralama işlerini ya bir adamına bırakıyorlar, yada bir emlakçıyla bilmem ne karşılığı anlaşarak orada oligarşik zihniyetli bir düzen kuruyorlar. Aynen hayvanlar aleminde, hayvanlar bulundukları sahaya sidikleyerek kokularını bırakırlarki başka hayvanlar oraya girmesinler. Aynen hayvanlar gibi oraya başka emlakçıları sokmuyorlar. Size sorarım bu çağda, bu kanunen mümkün müdür ?

Bir hukukçuya sorun, bakalım bu medeni çağda bu hayvani yöntemlerin uygulanması mümkün mü?  Diye bir hukukçuya sorup önlem almanız gerekir. Ben bu ülkenin vatandaşıysam bu toprakların kazanımında benim dedemde kanını canını vermişse, bende askerlik yaptıysam ve sırası gelince bu topraklar için bende canımı seve seve verebileceksem, Anayasal hakkım olan ticari faaliyetime kimler ne hakla engel olabiliyor? Siz değerli Oda Başkan ve Yönetim kurulu üyelerimizden bu konuları bir güzel irdelemenizi ve haklarımızı korumanızı istiyoruz. Size aidatlarımızı ödüyoruz değil mi ?  
Pek siz haklarımızı koruyup kolluyor musunuz ?  hayır !!!
Lütfen bu sorunlara çözüm üretmenizi bekler
Saygılarımı sunarım
Aziz Kaçmaz
kacmaz@kacmazemlak.com
0532 212 13 91 

Emlak Portalları Haksız Rekabet Suçu İşliyor !