Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre, yasanın hükümetin gündemine girmesi, yasal düzenlemenin bu yıl içinde çıkacağı beklentilerini güçlendirdi.
Yeni taslak neler getiriyor?
Hazırlanan tasarı taslağı ile lisans alınarak sürdürülecek faaliyetler, lisanslı emlak müşavirleri, lisanslı emlâk müşavirlik şirketleri ve lisanslı emlak komisyoncuları olmak üzere üçe ayrılıyor. Sadece üniversite mezunları “müşavir” olacak.
........................................................................
Değerli Emlakçı, Meslektaşlarım.
Biz emlakçılar bugüne kadar her ne kadar kanunsuz çalıştıysak da, kanunu, yasası olan bir çok sektördeki özel ve tüzel kişilerden daha dürüst olduk, daha dürüst çalıştık.
Anlımız ak, yüzümüz paktır.
Bugüne kadar kimseye fare etli ekmek yedirmedik, kimseye at eti, it eti, yedirmedik. Yüzme havuzlu rezidanslar yapacağım deyip kimsenin paralarını alıp kaçmadık. Müşteriye ofşor (kıyı bankacılığı) ve özel fonlar daha karlıdır deyip parasını alıp üstüne yatmadık. Yetkisi olmadığı halde yetkiliymiş gibi kürtaj yaptırıp hastamızı öldürmedik.! Borsada halka açılıp halkın paralarını toplayıp bir süre sonra iflas edip binlerce yatırımcının parasının üstüne yatmadık.
Örnek mi? Mesela Aktaş, eski elektrik dağıtım şirketi bir anda tahtası kapandı bir arkadaşım,
3 adet dairesini satıp, Aktaş hisse senedi almıştı. Aktaş bir süre sonra battı binlerce yatırımcının ocağına incir ağacı dikti..! Mesela Sinpaş ve Akenerji hisselerini alanlara bir sorun bakalım bu insanlar ne derece memnundurlar?
Şimdi bu sektörlerin yasası var, ama ahlakı yok.!
Emlakçıların yasası yok, ama ahlakı var.!
Emlakçılarda, etik değerler var, kendi içlerinde oto kontrol var, bilerek yada bilmeyerek bir müşteriye zarar verilmesi durumunda, diğer emlakçılar buna müsaade etmez ve müdahale ederler. Dolayısıyla emlakçılarda su istimaller mini mum düzeyde, hatta yok denecek kadar azdır.
Emlakçılar için bir yasa çıkarılacaksa emlakçıların fikri alınmalı değil mi?
Mesela İstanbul’da yaklaşık 30.000 emlakçı varsa en azında 10 ayrı bölgeye gidilerek emlakçılarla istişareler yapılmalı, sorunları dinlenmeli, fikirleri alınmalıdır değil mi?
Emlakçılar Ne İstiyor ?
1-sahibinde.com, hürriyetemlak.com, milliyetemlak.com ve buna benzer bir çok internet sitesi, ücretsiz ilan yayınlayarak, ücretsiz aracılık hizmeti veriyor ve haksız rekabet suçu işliyorlar. Dolayısıyla emlak sektörüne büyük darbe vurmaktadırlar. Emlakçı odaları birleşerek bu sitelere uyarıda bulunmalılar. Uyarıya uymayanlara ilan verilmesinin engellenmesi, yoluna gidilebilir.
Türkiye’de ki, tüm emlak odaları birleşerek bir emlak Portalı oluşturabilir, tüm emlakçılar bu Portala ücretsiz ilan verebilir, ilanlarını, öne sayfalarda yayınlayanlardan reklam ücreti alınmak suretiyle hem odalar kazanmış olur, hem de emlakçılar mağdur olmaktan kurtarılmış olacaktır.
2- Bina yöneticisi, bina görevlisi, bakkal, manav, berber, kasap, lokantacı gibi kişilerin alıcı, satıcı, kiracı arasında kanunsuz aracılık yapmaları önlenmelidir.
3-İnşaat Firması birkaç bloklu bir inşaat başlatıyor ve bu inşaatçı ne üniversite mezunudur, nede emlakçılık hakkında her hangi bir eğitim almamış ve inşaatını pazarlıyor satıyor, satacak dairesi bitince de çekip gitmiyor. Orada bir ofis bırakıyor ikide eleman ve bundan sonraki 2.EL gayrimenkulleri kendisi satıyor, kendisi kiralıyor ve oraya dışarıdan başka bir emlakçıyı sokmuyor.
Oysa bir emlakçı eğer maliyeye kaydı varsa, eğer emlakçı odasında belgesi varsa, belgesini göstermek suretiyle dilediği siteye girip çıka bilmeli, dilediği sitede daire, satabilmeli, kiraya verebilmelidir.
4-Bir emlakçı bir gayri menkulü pazarlarken, o gayrimenkule ciddi reklam harcamaları yapıyor. Branda yaptırıyor, internet sitelerine büyük paralar veriyor, gazetelerin ilan sayfalarına ilan ücreti veriyor, radyo reklamları veriyor hatta yerine göre televizyon reklamı dahi veriyor. Bir gayrimenkule bazen 100 müşteri, bazen 200 müşteri taşıyor, buna rağmen gayrimenkul yine de satılmayabiliyor. Elemanlarıyla arabalarıyla ofisiyle ciddi bir aylık gideri olan bir emlakçı bu üstün çabası sonunda bir gayrimenkul sattığı zamanda hem alıcısının hem satıcısının, hem kiracısının işini yapmış, yardımcı olmuştur. Bu üstün çabasıyla devletin kasasına da alım, satım harcı ve döner sermaye harcı ve komisyon faturası KDV ve kazanç vergisiyle çok önemli görevler ifa eden emlakçıların işlerini daha rahat ve daha verimli yapabilmeleri için Tapu dairelerinde Emlakçılar için tam donanımlı bir emlakçılar ofisinin oluşturulması gerekiyor. Adliyelerde Avukatlar için oluşturulmuş avukatlar odası benzeri. Çünkü emlakçılar bunu fazlasıyla hakkediyorlar.
Aziz Kaçmaz
kacmaz@kacmazemlak.com
0532 212 13 91