İTO 21 Nolu Emlak Müşavirleri Zümre Toplantısı 16 Ocak 2019'da yapıldı

18 Ocak 2019 Cuma Yazan: Aziz Kaçmaz 5956 kişi okudu.
İstanbul Ticaret Odasi 21 Numaralı Emlak Müşavirleri Zümre Toplantısı 16 Ocak 2019 Tarihinde İTO Eminönü Yerleşkesinde gerçekleşmiştir.

 Toplantıya Aytekin Araz,  arkadaşımız katılmış, izlenimlerini, Watsap grubumuzda bizimle paylaşmıştır.Kendisine teşekkür ederiz.

Ulvi Özcan, arkadaşımız önceki dönemlerde söz konusu meslek komitesinde hem yönetim kurulunda başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, hem de meclis üyeliği yapmış, deneyimli bir meslektaşımızdır. Ulvi beyin, altını çizdiği ivedi maddeleri kaleme almış ve kürsüden dile getirmiş. Ulvi bey, Ticaret odasında kürsüde dile getirmiş olduğu düşüncelerini ve önerilerini yazılı olarak Ayrıca  Watsap gurubumuzda, siz değerli meslektaşlarımız ile paylaşmış bulunuyor. Ulvi beye de Teşekkür ediyoruz. 

Maremder Başkanı, Sayın Adnan YEŞİLTAŞ, toplantı hakkında henüz tatmin edici bir yorumda bulunmadı. Sadece Maremderin,  Watsap grubundan komite üyelerine bir nezaket teşekküründe bulunmuş; birde kürsüden yapmış olduğu konuşmasından sadece 10 saniyelik bir video görüntüsünü paylaştığı için Adnan başkanın yorumu ve düşünceleri hakkında pek bilgi edinemedik.

Burada Adnan başkanı yargıladığımız, anlamına gelmesin. Adnan başkanın mesleğimize emekleri unutulacak gibi değildir. Bir kere  yıllardır ‘’Kanunumu istiyorum’’ sloganıyla sektörümüzde marka olmuş bir isimdir, Adanan YEŞİLTAŞ. 
Biz sadece, Adanan, başkanın zümre toplantısı hakkında ki düşüncelerini merak ettik?
………………………………………………
Değerli Arkadaşlar. 21 Numaralı Emlak Müşavirleri Meslek Komitemiz söz konusu toplantısına, sizi çağırdı mı?

Örneğin: Size, SMS, E-posta veya telefonla şöyle bir çağrı yaptı mı?  ‘’Sayın Üyemiz,  İstanbul Ticaret Odası 21 Numaralı Emlak Müşavirleri Meslek Komitemiz, İstanbul Ticaret Odası Eminönü yerleşkesi…… Nolu konferans salonunda da  şu … gündem maddeleri çerçevesinde bir zümre toplantısı gerçekleştirecektir. Zümre toplantımıza katılmanızı rica ederiz.
Size böyle bir çağrıda bulunuldu mu?  

Hiç sanmıyorum; çünkü sayın yöneticilerimiz, bir iki protokol dışında, genelde ses çıkarmayan, soru sormayan, fikri olmayan kuzu, kuzu oturup, bol bol alkışlayan etliye sütlüye karışmayan. Sessiz, sükut ve genelde eş dost ve eşraftan kimseleri tercih eder ve çağırırlar. Sizlerin sorunlarıyla neden keyiflerini kaçırsınlar, değil mi?  

Çünkü onlarda biliyorlarki siz giderseniz sorunlarınızla birlikte gidersiniz.Buda muhteremlerin keyfini kaçırır!...Çünkü onların derdi meslektaşların sorunlarını dinleyip sorunlarına çözüm üretmek olmadığı için, sizleri istemezler. Onlarınki laf olsun torba dolsun, nasılsa ne yaptın, ne ettin diye hesap soran yok!...  Lütfedip bu kadarını yapmışlarsa, bu neyimize yetmez? 

Arkadaşlar hangi sorunumuzu yazayım bilmem ki?
Dün eski bir müşterimiz aradı, Maltepe’de 2 yıl önce oturmaya başlanmış, Falan  …….sitede satılık bir dairem var. Nakit sıkışıklığım var, acilen satar mısınız dedi ve hemen arkasından ilave etti: Yalnız cama afiş asmayın. Çünkü o sitedeki satılık ve kiralık emlak işlerini, Falan.......emlakçıya vermişler. Ondan başkası o sitede satış ve kiralama yapamaz. O emlak firmasını da hiç sevmem onun için dairemi el altından sizin satmanızı istiyorum diyordu!... Odalarımız, bu ilkel anlayışa nasıl bir çözüm düşünüyor acaba? ……………………………………………
Emlakçılar, Eskiden tapu dairelerine alıcı ve satıcı kimlik fotokopileriyle gider, satış başvurusu yapar, harçlarını yatırır, alıcı ve satıcı ancak imza aşamasında gelirlerdi. Emlakçının bu en doğal olan aracılık görevi elinden alındı. Şimdi tapu dairesinde başvuruyu ancak mülk sahibi yapa biliyor. Emlakçı onun arkasında gereksiz, kimliksiz fuzuli bir konuma düşürülmüştür. Odalarımız, bu konuda ne gibi bir mücadele veriyor?  Çünkü haklar kendiliğinden verilmez, haklar söke söke alınır!
...…………………………………………
Nalburiye dükkanı işleten bir esnaf varki tam bir komedi :) Sokağa dizdiği 2.el satılık arabaların camlarına hem satılık araba afişi  hemde sahibinden acil satılık 2+1 ve 3+1 daireler ilanlarıyla emlakçıdan daha çok daire satıyor! 
............................................
Tekel büfeside ha keza. Onunda camında sahibinden acil kiralık 2+1, 3+1 daireler yazısı hiç eksik olamaz!
............................................
Geçenlerde  bir firmadan aradılar beyefendi siz yeterlilik belgenizi aldınız mı? Hayır almadım dedim. Biz bakanlık tarafından yetkilendirilmiş falan.....firmayız. Hemen alın, yoksa ileride alamazsınız. Şartlar ve usuller giderek zorlaşır hiç alamazsınız. Hatta çalışanlarınıza da yeterlilik belgesi almanız gerekiyor. Çünkü yeterlilik belgesi olmayan elemanı da çalıştıramayacaksınız diyordu. Peki  kişi başına ne ücret alıyorsunuz, diye sordum. Kişi başına 800 TL alıyoruz dedi.

Bildiğim kadarıyla müktesep haklardan dolayı bir muafiyetimiz var, dedim. Hayır öyle bir hakkınız yok dedi. Bunu Ulvi beye sordum. Ulvi bey, Yeterlilik belgesinde muafiyet yok, belge alacaksınız. Ancak belge ücreti ödemeyeceksiniz, muafiyetiniz bununla sınırlıdır dedi. Ulvi beyin uyarısıyla 800 TL kazancımız oldu. Teşekkürler Ulvi bey, sağolsun.
………………………………………
Sahibinin ilanlarını, ücretsiz yayınlayarak alıcı ile satıcı arasında ücretsiz aracılık yapmak haksız rekabet suçudur. Ancak şikayet yoksa, mağdur taraf yoksa, bu suç olmaktan çıkar. Oysa emlakçılar bundan dolayı hem mağdur hem de rencide olmaktadırlar.!
………………………………………

Tapu dairelerinde Emlakçılar, için tam donanımlı bir oda tahsis edilmesi gerekiyor. Geçenlrde tapu dairesinde müşteriye para sayacağız, parasını sayıp teslim edecek bir yer bulamadık. Koridorda onca insanın gözleri önünde para saymak meğer ne çirkin bir şeymiş, anlatamam! Resmen utandım, yüzüm kızardı ter bastı!. Oysa o gün hem maliye kasasına binlerce lira alım, satım harcı ödendi, hem de döner sermaye adı altında 265 TL ödeme yapıldı. Biz emlakçılar alıcı ve satıcının işlerini hızlandırmış olmakla kalmıyoruz, aynı zamanda da devletin kasasına bir an önce alım, satım ve döner sermaye akışını sağlıyoruz. 

Arkadaşlar biz emlakçılar çok değerli ve çok faydalı bir görev ifa ediyoruz. Ama buna karşın tapu dairelerinde en gereksiz insan muamelesi görüyoruz!…Bazı arkadaşlarımız, ben farklı ilgi görüyorum bir sıkıntı yok diyebilir! Öyle değil, sayın meslektaşım öyle değil!... Öyle olduktan sonra benim kör ebem de o ilgiyi görür!...
.................................................
Geçenlerde bir müşterimizin, arsasını satmak üzere kaporasını götürüp verdik. Şu tarihte gerekli belgeleriyle satışa davet ettik.Satış günü geldiğinde arsa sahibimiz aradı, gece vardiyasında çalışıyorum, yeterli personel olmadığından izin alamıyorum. Paramı getirin size vekaletname vereyim dedi. Önce tapu dairesine gittik memura, şu arsanın sahibinin mazereti var, satışa gelemeyecek, satış için bize vekalet verecek. Arsanın üzerinde satışa engel her hangi bir sorun var mı? Rica etsek bakabilir misiniz? Memur, ben bakamam müdüre sorun dedi. Müdüre rica ettik, müdür size bilgi veremeyiz, sahibi gelsin yada vekalet versin. Efendim sahibinin mazereti var, gelemiyor. Paramı getirin vekalet vereyim diyor. Parayı verdikten sonra vekaleti alıp geldiğimizde satışa engel bir sorun çıkarsa ne yapacağız? Müdür, orasını bilemem dedi ve bize nazikçe kapıyı gösterdi. Nitekimde parayı verdik, vekaleti alıp aynı tapu dairesinde işlemi başlattık, ama sorun çıktı ve günlerce uğraşmış olduk! 

Oysa ben emlak müşaviriysem ve emlak odamın kartını ve maliye vergi numaramı ibraz ederek gerekiyorsa bir ücret mukabilinde satışına aracılık ettiğim gayrimenkul, hakkında her türlü bilgiyi alabilmeliyim.
.................................................
Tapu dairesinde yaşadığım traji komik bir anımı izninizle paylaşma gereği duydum: 
Bir mülk sahibi müşterimizin dairesini satıyoruz, 300.000 TL değerinde ki dairesinin 50.000 TL sini elden verdik, kalan 250.000 TL satıştan sonra kredi veren banka ipotek tesisinden sonra bankaya gidip paramızı alacağız. Bunu satıcımıza anlatmış razi etmiştik. Ayrıca aracı firma olarak ödemenin ne şekilde gerçekleşeceğini sözleşmemizde de belirtmişiz. Alıcı, Satıcı ve Aracı firma olarak sözleşmede bizim de kaşemiz ve imzamız bulunuyor. Ancak tapu dairesinde imza aşamasında Memur, kameranın önünde alıcıya döndü söz konusu bu yerini 300.000 TL bedelle şu kişiye sattınız, paranızı sayarak teslim aldınız hiç bir hak ve alacağın kalmadığına daire şurayı okudum yaz ve imzala deyince, satıcı hayır daha paramı almadım dedi.

Memur çıkın dışarı paranızı sayarak alın öyle gelin demez mi? Oysa işlemi yapan memur da biliyor ki kredi kullanılmış ve satıştan sonra ilgili banka ipotek tesisinden sonra şubeden satıcıya, parasını ödeyecektir.. Ama memur tıpkı bir robot anlayışıyla hayır benim karşımda paramı aldım diyeceksin. Yani vatandaşa resmen yalan söyleyeceksin, diyor!...

Mülk sahibi de sinirlendi ben hacı adamım. Bugüne kadar yalan söylemedim, siz bana burada yalan söyletemezsiniz, ya paramı alıp getirin.Yada ben satmaktan vaz geçiyorum demez mi? Banka da satıştan önce doğal olarak para vermiyor! Baktık iş bozulacak Kendi bankamızın müdürünü arayıp rica ettik. Yani gerekli olan parayı kendi hesabımızdan temin ettik ve satıcının parasını tapu dairesine getirdik, bu seferde parayı sayacak ve kem gözlerde uzak bir yer aradık. Sonunda tuvaletin girişinde loş ve tenha bir yerde, satıcının parasını sayarak teslim ettik, satış ancak öyle gerçekleşmiş oldu.

Oysa tapu dairesinde işlemi yapan memur, kameranın önünde satıcıya, şöyle diyebilirdi: Şu İlde, şu ilçede, şu mahallede ki şu pafta, ada ve parselde kayıtlı bulunan gayrimenkul vasfındaki bağımsız bölümü 300.000 TL bedelle şu kişiye sattıyorsunuz. Satış bedeline mahsuben 50.000 TL yi sayıp teslim aldınız, kalan 250.000 TL banka ipotek tesisinden sonra ilgili banka şubesinde adınıza tahsis edilmiş, paranızı gidip alacaksınız, demesi gerek mez mi?  Yani vatandaşa resmen yalan söyletmek doğru mudur?
Emlak odalarımız, ilgili mercilerden bu hususta kanuni düzenleme isteme hakları var.
Bunu tapu kadastrodan beklerseniz daha çoook beklersiniz! 

Tapu kadastro, tapu senedin de olması gereken şu bilgileri göstersin başka birşey istemeyiz. Örneğin: Tapu senedinde ana gayrimenkulün arsası:1.500 m2 dir. Ana gayrimenkulde 20 bağımsız bölüm mevcuttur. 1 Nolu bağımsız bölümün brüt:120 m2
Net: 105 m2 dir. 1 Nolu bağımsız bölümü isabet eden arsa payı: 50 m2 şeklinde bir tapu senedi tanzim etsinler onlardan başka bir şey beklemiyoruz. 

Birde emlakçılara tam donanımlı bir ofis oluştursunlar, çünkü işlem başına devlete dünyanın parası ödeniyor, ayrıca işlem başına 265 TL döner sermaye alıyorlar, bir çay, bir kahve hak ettiğimizi düşünüyoruz. Tapu dairelerini özelleştirsinler, bu isteklerimiz ilk günden itibaren devreye girer. Ayrıca tapu müdürleri, emlakçı, emlakçı gezer tapu işlemlerinizi biz yapalım diye yalvaracaklardır, inşallah o günleride göreceğiz... 
...............................................

FİLOZOF, bir arkadaşına uzunca bir mektup yazar, altına da şu notu düşer : '' Kusura bakma kısa yazacak kadar zamanım yoktu'' der.   Benim ki de biraz böyle oldu :))

İTO 21 Nolu Emlak Müşavirleri Zümre Toplantısı 16 Ocak 2019'da yapıldı