Kira Geliri Hesaplama

03 Mart 2016 Perşembe Yazan: Aziz Kaçmaz 12078 kişi okudu.
2015 Yılında kiraya vermiş olduğunuz eviniz için vermeniz gereken vergi hesaplama nasıl yapılır? Kira beyanname zamanı ne zaman?

Kira Vergisi hesaplama örneği

Maliye Bakanlığı 2008 yılında çıkartmış olduğu yasa ile 500TL ve üzeri ev kiralarının banka ya da ptt aracılığı ile ödenmesini şart koşmuştur. Bu duruma uymayanlar yani aylık 500TL ve üzerindeki bir kira bedelini başka yöntem ile tahsil edilmesi durumunda ciddi anlamda cezaları vardır. Gelelim 2015 yılı boyunca elde ettiğiniz kira geliri için ne kadar vergi ödeyeceksiniz?

Öncelikle Kira gelirleri için beyan dönemi başlamış bulunmaktadır. 25 Mart’a kadar beyannamenizi süresinde vermelisiniz

Konut kirası vergilendirmede iki türlü yöntem uygulanır.

1) Götürü gider

2) Gerçek Gider.

Halkımız genel olarak götürü gider yöntemini tercih etmektedir. Bundan dolayı bu yöntem üzerinden anlatıma devam edeceğim. Gerçek gider yönteminde kira dönemi boyunca daire ile ilgili yapılan amortisman giderleri, genel apartman giderleri vb bir çok kalem eklenebildiğinden daha sonra değineceğiz.

2015 yılı için konut kira vergisi hesaplama:

2015 yılı için toplam kira gelirlerinden düşülecek istisna tutar 3.600TL Yani 2015 yılı içerisinde toplam 3.600TL (yani aylık kira 300TL) kira geliri sağladıysanız herhangi bir vergi tutarı ödemeyeceksiniz. Yıllık toplam 3.600TL aşan gelir elde edildiğinde ise vergi beyannamesi verilip vergi dilimine göre ödeme yapacaksınız. Birkaç hesaplama yapmak gerekirse:

 

2015 YILI KİRA GELİRİ HESAPLAMA TABLOSU

 

 

 

 

Kira Geliri Hesaplama