Uğurmumcu Emlakçıları

04 Aralık 2013 Çarşamba Yazan: Aziz Kaçmaz 5787 kişi okudu.
Uğurmumcu Emlakçıları, Uğur Mumcu Mahallesi Lezafet et Lokantasında bir araya geldi hem yemek yediler, hemde mesleki sorunlarını tartıştılar.

Uğurmumcu Emlakçıları
Uğurmumcu emlak müşavirleri, Kardeşler Emlak sahibi Turan  Boyoğlu  ile Lezafet et Lokantası sahibi İlhan Şimşek’in ortak daveti ile Uğurmumcu mahallesinde bulunan 30 emlak müşaviri ve yakacık, soğanlık emlakçılarınında katılımı ile yüze yakın emlak müşaviri, Lezafet et lokantasında bir araya geldi.

Lezafet et lokantası sahibi, İlhan Şimşek söz alarak, bir semtin tanıtımında en büyük rol hiç şüphesiz o semtin emlak müşavirlerine düşüyor. Uğurmumcu Mahallesinin tanıtımı ve yaşam kalitesinin yükseltilmesinde emlakçıların büyük katkıları olduğunu örnekler vererek konuşmasını sürdüren İlhan Şimşek, Uğurmumcu mahallesinde 30 emlak müşaviri bulunduğunu ve bir emlakçının portföyünde yaklaşık 150 ilan olduğunu düşünürsek:  30 x 150 = 4.500 adet ilan demektir. İlanlarınız Türkiye’nin en büyük internet sitelerinde yayınlanıyor. Dolayısıyla bir ilanınızı yaklaşık 50 kişi inceliyor. bu hesaba görede 50 x 4.500 ilan = Günde 225.000 kişi Uğurmumcu mahallesi hakkında yapmış olduğunuz ilan tanıtım yazılarınızı okumaktadır. Dolaylı olarak Uğurmumcu Mahallesinin tanıtımına çok büyük katkılar sağlamaktasınız. Bu katkılarınızın devamını diler ve  hepinize  teşekkürlerimi sunuyorum deyip konuşmasına son verdi. 

Kardeşler Emlak sahibi Turan Boyoğlu'da söz alarak emlakçı arkadaşların dayanışma içinde olurlarsa, müşterinin dairesini daha çabuk satabilir ve daha çabuk kiraya verebiliriz. Dolayısıyla hem satıcının işi görülmüş olur. Hem alıcının işi görülmüş olur ve hemde komisyonu kardeş, kardeş paylaşmış oluruz temennisinde bulundu.

Kaçmaz Emlak,  adına söz alarak  mesleki sorunlarımızı ve hassasiyetlerimizi her platformda olduğu gibi Uğurmumcu Emlakçılarının toplantısındada dile getirmeye çalıştık.

Bu siteler haksız rekabet suçu işliyor !  Mesleki sorunlarımızın başında:  www.sahibinden.com, www.hurriyetemlak.com, www.milliyetemlak.com, www.emlak.net, www.ilan.com.tr  gibi genel emlak siteleri geliyor. Emlak siteleri, emlakçılardan yüksek yıllık ücretler alıyor. Ama sahibinden ilanları ücretsiz yayınlayarak haksız rekabet suçu işliyor. Emlakçılar haklarını savunmaktan bihaber ve acz içinde olduklarından, bu haksız rekabet de sürüp gitmektedir. Türkiye'de ki Emlakçı odaları, emlakçı dernekleri ve federasyonların bu haksız rekabetin önlenmesi için harekete geçmelerini sabırsızlıkla ve ısrarla bekliyoruz.  

Proje firmaları, yapmış oldukları büyük çaplı projelerini kendileri pazarlıyor buna eyvallah. Ama proje bittikten sonrada  2. el satışları ve kiralama işlerini de kendileri sürdürmeye devam ediyor ve başka emlakçıları bu sitelere sokmuyorlar. Bazı proje firmalarıda proje bitince bu siteyi ücret karşılığı anlaştığı bir emlak firmasının hegemonyasına bırakarak çekip gidiyor. 
Kısacası sitenin iradesinide satıp öyle gidiyor. Bu seferde siteyi devralan zorba emlakçı, diğer emlakçıları siteye sokmuyor.

Tıpkı ormanda yüzlerce iri yarı buffalo sürüsüne saldıran arslan misali: Bir tek Arslan yüzlerce iri yarı buffalo sürüsünü kovalıyor ve yakalayabildiğini yere indirip boğmaya çalışırken diğer yüzlerce iri yarı buffalo aptalca ve şaşkınlıkla olanı biteni uzaktan seyrederek kurtulduklarını zannediyorlar. Oysa yarın sıra birer bire kendilerine gelecek bu sefer yine diğerleri uzaktan ilgisizce ve aptalca olanları seyretmeye devem edeceklerdir. Oysa o yüzlerce iri yarı Buffalo sürüsü eğer olaya müdahale etmiş olsalar, o arslan onlardan hiç birinin kılına bile dokunamaz.

Arkadaşlar bizim buffalo sürüsünden ne farkımız var ?  Bazı çakallar, bazı siteleri kendi hegemonyası altına alarak kanunsuzca ve oligarşik yöntemlerle emlakçıları o sitelere sokmuyor. Emlakçılarda bu çakalların zorbalığına seyirci kalıyor, tıpkı buffalo sürüsü gibi...! 

Diğer  hazin bir durumda, site sakinlerinin aymazlığı ve iradesizlikleridir. Yaşamış oldukları sitede iradeleri ellerinden alınmış cansız, ruhsuz birer köle gibidirler. Onlarında buffalo sürüsünde bir farkları yoktur. Dairesini dilediği emlakçı aracılığı ile satamıyor ve kiraya veremiyorlar. O sitede hegemonya kurmuş zorba emlakçının kölesi ve uşağı olduğunu bile farkında değiller. Orada emlakçı neyi dayatıyorsa o luyor. Ne alıcı, ne de satıcı komisyondan indirim isteyemez, pazarlık yapamaz.  

 Çözümü: Türkiye'deki tüm emlak derneklerini, federasyonlarını ve emlak odalarını harekete geçirerek bu kanunsuzluklara müdahale etmelerini istememiz gerekiyor. Bana ne, başkası uğraşsın; dersek buffalo sürüsüne döneriz. Bu zorbalık ve kanunsuzluk sürüp gidecektir. Eğer ekmeğimize, işimize ve çoluğumuzun çocuğumuzun   rızkına sahip çıkmak istiyorsak bu asalaklara seyirci kalmayalım. Müdahale edersek o siteye sende girebileceksin, diğer emlakçı arkadaşında girebilecek  ve site sakinleri de dairesini özgürce ve dilediği emlakçıya  verirken emlakçısına ben 1 lira komisyon veririm diye bilme özgürlüğüne kavuşacaktır ki zaten serbest piyasa ekonomisinin anlamı da budur.  Ama sitesinde hegemonya kurmuş zorba emlakçıya bunu teklif edemez.

Diğer bir husus Emlakçı müşterisi ile Tapu dairesine gidiyor ve işlemlerin sonlandırılması aşamasında para sayma ve para alma verme işlemleride, kapı arkalarında, koridorlarda tedirgin bir şekilde yapılmaktadır. Bu çağda bu durum çok utanç verici dir. Emlakçı müşterisinin karşısında utanıyor yüzü kızarıyor. Tapu dairelerinin bu durum karşısında hiç mi yüzleri kızarmıyor. Çünkü o kapı arkalarında para sayanlar, para alıp verenler biraz önce hem tapu dairesine ''döner sermaye'' adı altında para ödediler. Hemde maliyeye binlerce lira emlak alım satım vergisi ödediler. 

Ayrıca bu işlemin sonuçlanmasında en büyük emektar olan Emlakçı, bu yerin bulunması pazarlanması, satılması için haftalarca, aylarca müşteri taşımış, reklam harcaması yapmış ve tüm hünerini, becerisini ortaya koyarak bu yerin satılmasına aracılık etmiş ve hem maliye kasasına vergi girdisine yardımcı olmu, hem satnın işini görmüş, hem alanın işini görmüş, hemde tapu dairesine ''döner sermaye'' girişine yardımcı olmakla en büyük katma değeri yaratmıştır. Özel sektörde bu insanlara velinimet denir ve bu insanlar baş köşede ağırlanır, öyle kapı arkalarında değil.
İnşallah Tapu dairelerinin özelleştiği günleri görürüzde, değerimiz ozaman daha iyi anlaşılmış olacaktır.... 

Ayrıca  emlakçı Odalarımızdan, dernek ve federasyonlarımızdan bu konuda girişimlerde bulunmalarını bekliyoruz.
 

 

 

 
 


 

Uğurmumcu Emlakçıları