Depozito Nedir ?

Depozito Nedir ?
23.06.2008 Yazan: Aziz Kaçmaz Aziz Kaçmaz 19158 kişi okudu
Depozito nedir, depozitoyu kim verir, depozitoyu kim alır, neden depozito alınır, depozito gerekli midir?

Depozitoyu tanımlamak için çeşitli hukuk sitelerinden bilgi edinmek yerine, arz ve talep doğrultusunda gündelik işleyişe bakarak; benim de meslek hayatımda yirmi iki yıllık emlakcılığın verdiği  tecrübe ile siz değerli müşterilerimize bu konuda belki bir faydam olur diye izninizle bir iki şey söylemek istiyorum. 

Depozito nedir? Depozito, bir taşınmaz değerin, yani gayrimenkulun geçiçi bir süre için kullanımı   sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktardır. Muhtemel zararların önlenmesi bakımından gereklidir, diyebiliriz.
Depozito, kiracı tarafından mal sahibine verilir. Genellikle emlakçıya teslim edilir, emlakçı da mülk sahibine verir, veya emlakçının yanında direk kiracı tarafından mülk sahibine verilir. Ülkemizde genellikle emlakçıların sorumlu tutulduğunu biliriz. Bir anlaşmazlık halinde malsahibine verdiği depozitoyu, emlakçıdan ister kiracı..
Kiracı evi tahliye etmeden depozitoyu almak ister, emlakçıya verdiği komisyonu hatırlatır, "sizin işiniz bu, ben size kaç sene evvel şu kadar para verdim, benim depozitomu alın, ben kimseyi tanımam" der; hatta tehdit eden çok olmuştur. Duyup, şahit olmuşuzdur. Mülk sahibi depozitoyu vermek istemez veya "ne kadar geç verirsem o kadar iyi olur" düşüncesinde olurlar. Bu arada, emlakçının psikolojisini bozarlar, yaptığı işten pişman olacak kadar canını sıkarlar, çok tatsız olaylar cereyan eder.
Peki, ne yapmak gereklidir? Uzun yıllar, bu depozito alıp verme işlerinden son derece mağdur olmuş bir meslektaşınız olarak "ne yapabilirizi" konuşalım   ne dersiniz?
22 Maddelik bir kontratı ele alalım 23. madde olarak, kiralanan mülkün ve anlaşmanın şekline göre, depozitonun nasıl ve ne zaman iadesi yapılacak, kim ve nasıl iade edecek, tüm çıplaklığı ile açık ve net yazmak suretiyle bu sıkıntıdan kurtulabiliriz. Örneğin, ev sahibi olarak kendisine kira başlangıcında 1000 YTL depozit ödenen Ahmet Yelkovan, tahliye sırasında budepozitoyu   kiracı Ender Kondurana bizzat iade edecektir. Doğaldır ki, gayrimenkulde husule gelmiş olduğu iddia edilen zararların tesbiti için kiracı ve kiralayan emlakçıdan yardım isteğinde bulunabilir. Bu konuda, yine kiralama başlangıcında emlakçı tarafından bir tesbit incelemesi yapılarak kontrata gayrimenkulün halihazır durumu açıklıkla işlenirse, belirsizliklerin sona ermesi nedeniyle, depozitonun hiçbir şekilde emlakçıdan talep edilemeyeceği ve bu konuda emlakçının sorumluluğu olmadığı kontrata yazılabilir. Aslında kontratlar   genellikle emlakçı tarafından hazırlandığı için, ileride haksız taleplerle karşılaşmamak için ilgili maddelerin usulüne ve kira kanununa uygun olarak şerhedilmesi, emlakçı arkadaşlarımızın düzgün bir kiralama işlemi yapmaları için faydalı olur kanaatindeyim.
  
Marmara Emlak Müşavirleri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
  Adnan YEŞİLTAŞ

Makaleye Yapılan Yorumlar