Emlakçı Yasa Tasarısı, Neleri Kapsıyor ?

Emlakçı Yasa Tasarısı, Neleri Kapsıyor ?
02.11.2017 Yazan: Aziz Kaçmaz Aziz Kaçmaz 5637 kişi okudu
Merhaba Değerli Arkadaşlar. Gümrük ve Ticaret bakanlığı, gündemine almış olduğu Emlakçılık yasa tasarısı, şu 5 sorunumuza çözüm getiremiyorsa, teferruat ve fanteziden öteye gitmez…!

1- Sahibinden, Hürriyetemlak, Milliyetemlak ve benzer siteler sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınladıkları için, müşteri artık eskisi kadar emlakçıya evimi sat diye gitmiyor! Emlakçı, eskisi kadar kendisine satılık, yada kiralık emlak gelmediği için, doğal olarak bu sitelerdeki sahibinden verilen ilanların, sahibini arıyor. Müşterim var, evini hemen satabilirim yada kiraya verebilirim diyor.150 emlakçı birden bu daireye müşteri götürmeye başlıyor. Bir süre sonra ilan sahibi, ilan açıklamasına bir not ekliyor: Not: emlakçılar aramasın. Aslında emlakçıların götürdüğü müşterilerden biriyle anlaşmak üzeredir ve emlakçıyı devre dışı bırakma hesaplarıdır. Diğer bir mal sahibi de başka bir yönteme baş vuruyor: Emlakçının götürdüğü, müşterilerden biriyle anlaşma sağlayınca, emlakçıları arıyor. Ben dairemi bir yakınıma sattım, bilgin olsun. Müşteri getirme diyor… Yalan emlakçılardan birinin müşterisine satmıştır…!
Not: Yaptığımız araştırmalardan da biliyoruz ki, direkt mal sahibinden emlak alanlar, hem daha pahalıya almış oluyor, hemde kamufle edilmiş kusurlarıyla birlikte aldıklarına, üzülerek şahit olmaktayız.!
Kiralama işlerinde durum, daha vahim.!
Direkt sahibinden kiralayan kiracı ile mülk sahibi arasında ki, anlaşmazlıkların çok daha ileri boyutlara vardığını üzülerek şahit oluyoruz. Çünkü matbu kontratlarda ki, maddelerin çoğu güncel olmadığı gibi bazen de kafalarına göre özel madde ve şartlar koyuyorlar. O özel madde ve şartlar, mevcut yasaya aykırılık arz edeceğinden geçersiz sayılmaktadır. Sonuç çoğu zaman kaba kuvvete kadar varan, hatta kanlı bıçaklı olanlara dahi şahit oluyoruz.! Oysa profesyonel bir emlak firması aracılığıyla kontratlarını yapmış olsalar, hiç bir sorun yaşamamış olacaklar.  ( Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste ver ) Atalarımız bu sözü her halde iş olsun diye söylememiştir...!!!

2- Türkiyede ki, tüm emlakçı odaları bir araya gelerek birlikte sahibinin, ilanlarını ücretsiz yayınlayan firmalara bir ihtar çekmeli gerekirse hukukçuları ile birlikte bu siteleri ziyarete gitmeli ve bu sitelerin doğrudan alıcı ile satıcı arasında ücretsiz hizmet verdiklerini ve bununda haksız rekabet suçu olduğunu anlatmalı ve gerekirse dava açmalıdırlar.

2017 temmuz ayında İstanbul Ticaret Odası Emlak Meslek Komitemizin Başkan Yardımcısı, Rıza Kaymakçı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi iş birliği ile Franchise veren emlak firmaları ile Üniversite hocalarının yapmış oldukları bir istişare toplantısına katılmıştım. Toplantıda sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınlayan ilan siteleri haksız rekabet suçu işliyorlar. Bunlara engel olunmasını istemiştim. İstanbul Ticaret Üniversitesinin, hukuk Profesörü Saban ÖZMEN hoca da bu tespitimizin doğru bir tespit olduğunu yineledi ve  ''sahibinin ilanlarını ücretsiz yayınlayan internet siteleri, doğrudan alıcı ile satıcı arasında ücretsiz hizmet vermektedirler, buda haksız rekabettir, dava açma hakkınız var'' dedi. Bu konuşmaya Turyap’ın sahibi Azmi Sarıbay, Ticaret Odası Meslek Komitemizin Başkan Yardımcısı Rıza Kaymakçı, Marmara Emlak Müşavirleri Başkanı Adnan Yeşiltaş, bu konuşmalara  şahittir.!   

3- İnşaat firmaları kendi yapıyor kendi satıyor, buna bir itirazımız yok. Ancak sattıktan sonra ofisi kapatıp gitmiyor.! Oraya bir vasıfsız eleman bırakıyor, bundan sonraki, 2. El satış ve kiralamaları kendileri yapıyor. Oraya dışarıdan başka emlakçı da sokmuyorlar.! 

Bazılarıda ofisi belli bir bedel karşılığı bir emlak firmasına devrediyor. Bu sefer orayı devralan emlak firması, diğer emlakçıları o siteye sokmuyor.!  Arkadaşlar bu onların aldıkları idari bir karardır, yasal değildir.! Hiç kimse bir emlakçının ticaret yapma hürriyetini engelleyemez.! Ama bizler hakkımızı, hukukumuzu aramadığımız sürece, bu haksızlık bu hukuksuzluk sürüp gidecektir.
Emlakçı odalarının buna dur demesi gerekiyor.!

4- Odalar, bünyelerinde hukuk ofisleri oluşturmalı. Üye emlakçılar, ihtiyaç duyduklarında, sadece dosya masrafı karşılığında hizmet ala bilmeliler. Odaların asli görevi, para kazanmak değildir. Üyelerinden aidat almak ama üyelerin hakkını, hukukunuda koruyup kollamaktır. Üyelerini eğitmek, üyelerinin çalışmalarını kolaylaştırmaktır.

Odalar bir araya gelerek birlikte bir, Türkiye Emlak Portalı kurabilirler. Bu portalda emlakçıların ilanlarını çok cüzi aidatlar karşılığında yayınlayabilirler. Doping denen reklamlardan da iyi paralar kazanabilirler. Böyle bir portal olursa, 250.000 emlakçının her bir ofisin ortalama 50 ilanı olduğunu var sayalım 250.000 x 50= 12.500.000 milyon emlak yapar ki, merak etmeyin siz, portalınızda milyonlarca emlak ilan bulundurduğunuz taktirde, hiç kimse emlak aramak için sahibindene gitmeyecektir ve bu tekelde böylece yerle yeksan olacaktır…!   

 5- Tapu dairelerinde, emlakçılar için tam donanımlı Emlakçılar Ofisi, oluşturulmalıdır. Çünkü emlakçılar bir gayrimenkulün satılabilmesi için, branda, afiş, internet reklamı, gazete ilanı, radyo ilanları ile üstün bir pazarlama ve önemli bir reklam harcaması yapıyor. O gayrimenkul, bazen aylarca satılamaya biliyor, emlakçı arabasıyla, elemanıyla o yere yüzlerce müşteri götürüp gösteriyor. Bu eşsiz hizmet ve çabaya rağmen yinede o gayrimenkul satılmaya biliyor. Buna rağmen emlakçı mal sahibinden herhangi bir masraf istemediği gibi gerek mal sahibine gerekse, gelen yüzlerce müşterisine karşı 5 yıldızlı hizmetini sürdürmeye devam ediyor. Bazen aynı gayrimenkulü bir müşteri 10 sefer gelip görmek istiyor. Emlakçı yine de almadı diye surat asmıyor, müşterisine hizmetinden kusur etmiyor.

Bu üstün çabası ile yerin satılmasını hızlandırmış olan emlakçı, maliyenin kasasına alım, satım harcı ve döner sermaye girmesini de hızlandırmış oluyor. Katma değer yaratan emlakçı meslektaşlarımız için, Tapu dairelerinde tam donanımlı Emlakçılar Ofisi oluşturulması gerekiyor, çünkü Emlakçılar bunu fazlasıyla hakkediyor. Müşterilerimiz, nakdi ödemelerini imza aşamasında yapmak istiyor. Para saymak için emlakçıdan yardım istiyor ama emlakçı çaresiz.  Müşterilerini ya kapı aralığında, ya koridorun kuytu bir köşesinde yada tuvalete götürüp para saydırmak zorunda kalıyor. 
Oysa emlakçı bu aşamaya kadar müşterilerine 5 yıldız hizmet vermiştir. Ama çaresizlikten son hizmetini tuvalette noktalamak zorunda kalıyor...

Not: Çıkması beklenen yasa, yukarıda ki, 5 madde halinde ele aldığımız sorunlarımızı, çözemiyorsa, çıkmasın öyle yasa…!!!   

  

Makaleye Yapılan Yorumlar