Konut kredisinde sınır nedir ?

Konut kredisinde sınır nedir ?
17.05.2013 Yazan: Aziz Kaçmaz Aziz Kaçmaz 2703 kişi okudu
2011 yılı itibariyle konut kredilerine sınırlama getirildi. Konutun değeri 100.000 TL ise bankalar buna en fazla %75 konut kredisi verebilecekler. Yani 75.000 TL kredi verilebilir.
Bu gereksiz uygulam emlak satışlarına ve inşaat yapılaşmasına olumsuz, yansıyacaktır. Ayrıca yüzlerce sektör, dolaylı olarak bu uygulamadan olumsuz etkilenecektir. Neymiş efendim insanlar gözü kara hiçbir peşinat vermeden, konut almaya çalışıyorlarmış. Ödeyebilirsem öderim, ödeyemezsem de sırtımda yumurta küfesi yok ya mantığıyla alıyorlarmış. yok ya? Öylemi sanıyorsunuz.? Adam aylık 500 TL kira öderken gelecek size ayda 1.500 TL konut kredi taksiti ödeyerek ev alacak, bir yıl sonra dosya masrafları dahil bankaya toplam 20.000 TL geri ödeme yapmış olacak, sonra ben vazgeçtim alın evde sizin olsun, ödediğim 20.000 TL de sizin olsun. Ben yine kiralık eve döneceğim mi diyecek ?

Ekonomi kahramanları

Unutulmamalı ki ekonomimiz eğer çökmediyse, Bankalar rekor karlar yaptıysa, bunu böyle gözü pek, cesur emlak alıcılarına borçludurlar. Onlar ekonomimizin kahramanlarıdırlar. Onlar tırsmadılar, ödlek davranmadılar, kendilerine ve çalıştıkları iş yerlerine güvendiler, daha çok çalıştılar ev aldılar. Bu sayede ekonomimiz çökmedi, bu sayede bir çok sektör ayakta kaldı. İstihdam sağlandı. Bu gözü pek kahramanlar sayesinde insanlar aş buldu, iş buldu.

Ekspertiz nasıl yapılır ?

Ekspertiz ücreti, konut kredisi gerçekleşirse, eksperlere ödensin; konut kredisi gerçekleşmezse ödenmesin.

SPK lisanslı eksperler eksper yapacaklarsa emlak değerlemeyi önce öğrensinler, öyle logaritma, trigonometri ve uzay geometrisi ile emlak değerleme yapılamaz, kusura bakmasınlar. 4 işlem matematik bilesinler 5 yıl bir emlak firmasında tam zamanlı çalışsınlar, ondan sonra bu işi yapsınlar. Öyle üniversite mezunu olmakla bu işi yapamazlar, eğer ilkokulda, lisede ve üniversite son sınıfına kadar emlak okutuluyorsa o zaman af edersiniz, tabii buyurun bu iş sizin hakkınız derim. Yok öyle 120 saatte kurs görerek emlak değerleme uzmanı olunur derseniz, haydi oradan be derler.

Eksperin sorumluluğu nedir ?

Eksperler hiçbir sorumluluk altına girmeden, eksper yapılacak gayrimenkulü gelip görüyor, sonra bina görevlisine, burası kaça gider, karşı daireye, soruyor bu binada daireler kaça satılıyor. Yolda geçeni durduruyor ağabeyi buralarda daireler kaça gidiyor, emlakçıları arıyor falan sitede daireler kaça satılıyor. Ondan bundan duyduğu yanlış yamalak bilgiler çerçevesinde bir fiyat belirliyor bu sefer belirlediği fiyat üzerinden de bir indirim yapıyor yani gerçek değerin altında bir rapor hazırlıyor, bankaya veriyor. Çünkü herhangi bir sorumluluğu yok. Düşük fiyatta verse nasıl olsa ekspertiz ücretini peşin almıştır. Neden riske girip tam değer versin ki ? Tam değerini verememesinin birinci nedeni bilgisizlik, ikinci nedeni sorumsuzluk ve tırsmaktır.

Ekspertiz ücreti, konut kredisi gerçekleşirse, eksperlere ödensin. Konut kredisi gerçekleşmezse, ödenmesin. Doğrusu budur. Eksper o zaman daha çok çalışır işini daha iyi öğrenir ve gerçeğe yakın bir ekspertiz yapar.

Aziz Kaçmaz

1159 kez okundu

 

 

Makaleye Yapılan Yorumlar