1) Sınır tespitini sizde gözlerinizle görmüş olun ve kadastro tutanağını da alın.
2) Eğer özel parselasyonu (özel ifrazı) yapılmış size yeriniz tarlanın şurasıdır diyorlarsa, o zamanda tarlanın tamamının parselasyon planını ve size verilecek parselinde çapını isteyin, bakalım size verilen Pafta, Ada, Parsel ile tarlanın Pafta, Ada, Parseli örtüşüyor mu ? Size verilecek özel parselinde tespitini isteyin.
3) Ayrıca tarlanın su havzası, tarım alanı, orman alanı içinde olup olmadığını kadastro müdürlüğüne yazılı olarak baş vurup size belgesini versinler hatta bu başvuruda sizde kendilerine refakat edin ve alacağınız cevabın resmi ve yazılı olması önemlidir.
4) Eğer tarla parselasyonu yapılmamış ise o halde tarlanın çok fazla ortağı yok demektir. Böyle bir durumda tarlanın kaç ortağı varsa bunu tapu dairesinden öğrendikten sonra mevcut sahiplerinden ön alım (şufa ) haklarını kullanmayacaklarına daire, noterden veya tapuya gelerek beyan ve Taahhütte bulunmalarını isteyin. İşinizin selameti açısında işlemin doğrusu budur. Para veriyorsunuz, paranızla başınıza bela almamanız için ve çakallara da fırsat vermemek için bunu yapmalısınız.
Aziz Kaçmaz
kaçmaz@kacmazemlak.com