Uzmanına Sorun

Kat Karşılığı İnşaat Oranları Nedir ?

Kat Karşılığı İnşaat Oranları Nedir ?
07 Kasım 2015 Cumartesi 4611 kişi okudu
Merhabalar. Öncelikle kolay gelsin. Hayırlı işler bol kazançlar dilerim. Benim sorum içerisinde maliklerin bulunduğu bir arsayı kat karşılığı olarak veririken oranın nasıl hesaplanacağı üzerine olacak. Arsamız Küçük Çamlıca\'da 1.kattan itibaren deniz g

Soru: Merhabalar. Öncelikle kolay gelsin. Hayırlı işler bol kazançlar dilerim. Benim sorum içerisinde maliklerin bulunduğu bir arsayı kat karşılığı olarak veririken oranın nasıl hesaplanacağı üzerine olacak. Arsamız Küçük Çamlıca\'da 1.kattan itibaren deniz gören, içerisinde 11 malik bulunan, gayrimenkul değerleme uzmanlarının yaklaşık 18 milyon değer biçtiği, Çamlıca tepesine çıkan cdde üzerinde bulunan ve caddeye 90 metre cephesi bulunan, köşe konumda, çevrede yapılan ancak konumu arsamız kadar iyi olmayanprojelerde 110m2 dairelerin 750.000tl\'den satıldığı bir konumda bulunmaktadır. Arsamız 2 parselden oluşmakta ve toplam 2850m2 dir. Ancak yol ve çekmeler çıkartılınca yaklaşık 1700m2\'lik bir alan kalıyor. Emsal: 2,25 ve Gabari: 24,5 tir. İnşaat firmalarıyla görüşme halindeyiz. Taleplerimiz taşınma bedeli+proje bitene kadar kira+banka teminatı ve %60\'ın üzerinde bir rakam talep ediyoruz. Ancak gelen teklifler %56-57 mal sahibine kalacak şekilde. Sizce bu oran ne olmalı? Teşekkürler. Kolay gelsin.

SİNAN ALİ GÜLER

Cevap:

Sinan bey merhaba,
Kat karşılığı inşaat oranlarının bir kıstası yoktur. Tamamen bölgenin değeri ile ilgili bir durumdur.
Siz %60 istiyorsunuz ama veren yoksa, demekki ederi %60 değildir. Yapımcı firma kar etmezse size neden %60 ile inşaat yapsın ?  Kaldıki %60 tan ziyada firmanın sağlam olması önemlidir. Birileri gelir %60 verir, ama işin içinden çıkamazsa almış olduğunuz teminatta sizi kurtarmaz. Mahkemelerde senelerce sürünürsünüz; hukuk haklılığınızı bir çırpıda tespit ederek size teslim etmez !
 

Siz siz olun yüzde altmıştan ziyade, inşaatı yapacak firmanın  sağlamı değil mi ona bakın. İnşaatı yapacak kadar parası var mı ona bakın. Yüksek oranlar almanız öyle sanıldığı kadar size kar sağlamaz ''Az olsun, temiz olsun''  deyimi tamda bu tür işler için rehber değerinde bir uyarıdır. 

Sonuç: İnşaatı vereceğiniz firmadan referans isteyin, nerede ne yapmış ? Yapmış olduğu binalara gidip araştırma yapın. Firma sözünde duran bir firma mı ? Yaptığı konutları zamanında teslim etmiş mi ? Konut sahipleri ne derece memnun ?  konutlarda kalite ve estetik öne çıkıyor mu ? Yaptıkları konutlarda kaçak göçek var mı ?  Yani yapmış oldukları konutların projesine uygunluğu nedir ?
Referans, referans, referans en önemli kıstastır.
Tabii ki yapacağı konutları bitirecek kadar parası varmı ? 
Tüm bu bilgileri hiç çekinmeden isteyin; veremiyorlarsa o firmalardan uzak durun.! 

Saygılarımla

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun