Uzmanına Sorun

Binamızı Yıkıp Yeniden Yaparsak, Aynı Büyüklükte Yapabilir miyiz?

Binamızı Yıkıp Yeniden Yaparsak, Aynı Büyüklükte Yapabilir miyiz?
26 Ağustos 2017 Cumartesi 2093 kişi okudu
Aziz bey merhaba, 05.08.2017 tarihli Erdem Centik Beyin sorusuna verdiğiniz cevapta arsa payının çok düşük olduğunu yazmışsınız.Çok özür dileyerek benimde yaklaşık aynı oranlarda dairem var.Bitişik nizam bina. sadece arkada hava boşluğu bırakılan imarlıa

Soru: Aziz bey merhaba, 05.08.2017 tarihli Erdem Centik Beyin sorusuna verdiğiniz cevapta arsa payının çok düşük olduğunu yazmışsınız.Çok özür dileyerek benimde yaklaşık aynı oranlarda dairem var.Bitişik nizam bina. sadece arkada hava boşluğu bırakılan imarlıarsada 5 katlı kat irtifaklı bir yapı.Çift daireden 10 daire var.oranlar Erdem bey ile aynı yani onda bir hisse. Tamam ilerde mütahitin kendisine bir şey kalmaz ama biz cebimizden yaptırırsak yine aynı büyüklükte dairelerimiz olmayacak mı? tam anlatamadım galiba.çok teşekkürler

kamil şanlı

Cevap:

Kamil bey merhaba,
Binanızın Arsa büyüklüğü ve İmar durumu hakkında bir bilgiye sahip olmadığımdan dolayı size, net bir şey söylemem mümkün değil.
Daireleriniz, kat irtifaklı olduğuna göre, arsanız imarlı bir arsadır. Ancak yapılan inşaat projesine uygun yapılmış mıdır?  Çünkü eskiden belediyelerin verdiği imar, müteahhitler pek tatmin etmediğinden, dolaylı yollardan imarı ihlal ederlerdi.
Örneğin: Farz edelim 10 daireli olan binanızın daireleri onaylı projede 80 m2 görünüyor, ama uygulamada eğer bu daireler 100 m2 olmuşsa ki, genelde böyle yapıların sayısı çok fazladır. Hatta Kat İrtifaktan, Kat Mülkiyete bu sebepten dolayı geçememiş olabilirler.!

Bence binanızın bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne bir dilekçe ve dilekçeye tapu fotokopinizide eklemek suretiyle binanızın belediyede bulunan onaylı projesine bir bakın. Uygulama ile proje arasında her hangi bir büyüme varmı?

Eğer mevcut dairelerinizin büyüklüğü ile onaylı projedeki büyüklük aynıysa, bir sorun yaşamazsınız. Bilakis binanızı yıkıp yenilediğiniz için belediye size ek imar bile verebilir. Yani apartmanınız 10 daire ise bu bazen 12-13 daire olabiliyor.
Saygılar

 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun