Uzmanına Sorun

Bir dairenin brüt m2'si nasıl hesaplanır ?

Bir dairenin brüt m2'si nasıl hesaplanır ?
21 Ocak 2016 Perşembe 4758 kişi okudu
Aziz bey merhaba, Brüt M2 hesaplamayı araştırırken bir sitede mail adresinizi gördüm. Rica etsem, ekte paylaşmış olduğum bilgilere göre dairenin brüt metrekaresini söyleyebilir misiniz ? Dairemin tapusunda , binanın arsası: 842,88 Ayrıca 28 / 842

Soru: Aziz bey merhaba, Brüt M2 hesaplamayı araştırırken bir sitede mail adresinizi gördüm. Rica etsem, ekte paylaşmış olduğum bilgilere göre dairenin brüt metrekaresini söyleyebilir misiniz ? Dairemin tapusunda , binanın arsası: 842,88 Ayrıca 28 / 842 arsa paylı diye yazılı Bu bilgilere göre benim dairemin brüt m2 karesi nedir ? Yardımlarınızı rica ederim, kolay gelsin

Gökmen Gürses

Cevap:

Gökmen bey merhaba;
Yukarıda verdiğiniz bilgilerle dairenizin net veya brüt m2 sini maalesef öğrenemezsiniz. Bu tapu kadastronun bir eksiğidir. Türkiye'de hiç bir konutun, işyerinin, fabrikanın, apartımanın, villanın kısacası hiç bir yapının ve bağımsız bölümün tapusunda net veya brüt m2 si yazılmıyor. Sizinkine benzer sorular geldikçe, ben sitemde aynı cevabı veriyorum. Tapu ve kadastro genel müdürlüğü bu eksiğini düzeltene kadarda uyarı yazılarımı yazmaya devam edeceğim.

Tapu kadastro mevzuat böyle ne yapalım diyemez. Mevzuat insanları mağdur ediyorsa o mevzuatın sakatlığını hükümetlere anlatmak, bürokratların görevidir. Bu ülkenin hükümetleri ve parlamentosu vardır. Yasal düzenlemeyle insanların kandırılmasının, aldatılmasının önüne geçilebilir...!
 

Tapu kadastro bağımsız bölümlerinin tapusunda hem net, hemde brüt m2 sini yazmalı, yazmalı ki çakallar vatandaşı kandırmasın. Geçenlerde bir müşterim yeni yapılan sitede 3+1 ve 133 m2 bir dairesi olduğunu ve bunun satılmasını istedi. Gidip dairesini gördüm. Dairenin 133 m2 olmadığını ve 90 m2 kare bir daire olduğunu söyledim. Müşteri öfkelendi nasıl olur müteahhit 133 m2 demişti dedi ve çıkıp gitti. Sonra aradı müteahhide gitmiş müteahhit dairenin bodurum katta bir araçlık yeri olduğunu o yerin alanı ve kapalı yüzme havuzunun alanı dairelere paylaştırıldığını söylemiş.  

Gelelim sizin sorunuza, yukarıda verdiğiniz bilgilerler ancak arsa payınızı öğrenebiliyoruz. 
Dairenize düşen arsa payınız şöyle: 842.88 / 842 x 28 = 28 m2 arsa payınız bulunuyor. Muhtemelen daireniz kaçak yapılmış bir binada bulunuyor. Çünkü imara uygun yapılan bir binada bir bağımsız bölüme en az 40 m2- 50 m2 arsa payı düşmesi gerekirdi. Dairenizin net veye brüt m2 sini ancak binanın projesine bakarak anlayabilirsiniz. Yada metreyi elinize alıp binayı dıştan dışa ölçerek brüt m2 sini ancak böyle öğrenebilirsiniz. 

Saygılar

 

 


 

 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun