Uzmanına Sorun

Cadde Genişlemesi ile Kentsel Dönüşüm Arasında Ne fark var

Cadde Genişlemesi ile Kentsel Dönüşüm Arasında Ne fark var
09 Ağustos 2016 Salı 1862 kişi okudu
Hocam hem size hemde tebernüş beye birkaç kez sordum ama cevap gelmedi Hocam 3 katlı toplam 6 daireli apartmanımız var(komşularla ortağız).Belediye kentsel dönüşüm master planıyla yolu genişleteceğini söyledi ama tarih veremiyor(tahmini 10-15 yıl olabili

Soru: Hocam hem size hemde tebernüş beye birkaç kez sordum ama cevap gelmedi Hocam 3 katlı toplam 6 daireli apartmanımız var(komşularla ortağız).Belediye kentsel dönüşüm master planıyla yolu genişleteceğini söyledi ama tarih veremiyor(tahmini 10-15 yıl olabilir dediler).katı 4 den 5 e emsali 1.20 den 1.25 e çıkardılar. Bu çok düşük bir rakam. SORUM ASLINDA ÇOK BASİT. KENTSEL DÖNÜŞÜM MASTER PLANI DEDİĞİNE GÖRE BUNU KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE Mİ YAPARLAR, YOKSA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BİR KENARA BIRAKIP SADECE CADDE GENİŞLETİRLER Mİ ? BİRDE 10-15 YIL SONRA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLADIĞINDA BİZE YENİ KAT VE EMSAL VEREBİLİRLER Mİ (ŞİMDİ VERDİLER) ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM

Hacı osman Karaöz

Cevap:

Hacı bey merhaba,
Bölgede bir kentsel dönüşüm söz konusu olacaksa, buna karşı gelmeniz kensel dönüşümü durduramaz. Çünkü kentsel dönüşümün amacı bellidir. Çarpık, plansız yapılaşma sonucu ne doğru dürüst yeşil alanı, ne sağlık, ne eğitim, ne konaklama, nede doğru dürüst yolu, sokağı, parkı ve bahçeleri olmayan, gelişi güzel yapılmış ilkel eski köy tarzı yerleşim yerleri olan şehirlerin dönüşümü kaçınılmazdır !  

En önemlside deprem yönetmeliğine uygun olmayan, çerik çürük yapılaşmalardır ki allah korusun ülkemiz zaten deprem kuşağında olduğunu uzmanlar, söylüyor! Bir depremde binalarımız ne kadar güvenilidir? O çürük binaların depremde yıkıldığını Allah korusun ailenizin bir ferdine birşey olduğunu, yada sakat kaldığını düşünün, o çürük evin bir değeri kalır mı ? 

Tabiiki kabahat vatandaşın değil, kabahat o çarpık ve çürük yapılaşmaya göz yuman yetkili mercilerindir. O aymaz mercilerin popülizm uğruna bilinçsice yapılaşmaya göz yumdular. Şimdi o yetkili merciler hem milli bir israfa sebep olacaklar, hemde  vatandaşın tüm emeklerini çöpe atmış olacaklardır. 

Sonuç olarak, eğer bölgeniz kentsel dönüşüm alanında yeniden yapılandırılacaksa, bu kaçınılmazdır. Ancak verilecek emsalin sizi mağdur etmeyecek olması noktasında direnme ve itiraz etme hakkınız olacaktır.

Eğer yalnız yol genişlemesi için bir yapılanmaya gidilecekse, bunada itirazınız olamaz. Kamu yaranına istimlak eder bedelini size öderler. Ancak istimlak bedeline itiraz edebilirsiniz. İstimlak bedelini az bulur dava açabilirsiniz. İstimlak bedelini az bulup dava açanlar Çoğunlukla kazanıyorlar.
Bunun dışında yapacağınız bir şey yok
Saygılar

 

 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun