Uzmanına Sorun

Dairelerimizin, Elektrik ve Suyunu Nasıl Ferdileştire biliriz?

Dairelerimizin, Elektrik ve Suyunu Nasıl Ferdileştire biliriz?
29 Kasım 2018 Perşembe 19674 kişi okudu
Merhabalar yeni bir daireye 8 ay oldu taşınalı taşınırken 2 3 aya elektrik su ayrılacak dendi. ama binanın iskanı olmadığından bunları ortak kullanımla herkese pay ederek ödüyoruz. Bina yeni 2 senelik ama bir türlü iskanı almıyorlar. Arazi sahibiyl

Soru: Merhabalar yeni bir daireye 8 ay oldu taşınalı taşınırken 2 3 aya elektrik su ayrılacak dendi. ama binanın iskanı olmadığından bunları ortak kullanımla herkese pay ederek ödüyoruz. Bina yeni 2 senelik ama bir türlü iskanı almıyorlar. Arazi sahibiyle anlaşamıyorlar, sanırım iskanda alınamıyor. Benim sormak istediğim şey komple bina dolu elektrik ve su için ferdi abonelik alabilir miyiz ? doğal gazın aboneliği var herkesin ayrı ama diğer ikisini ortak ödüyoruz eğer alabiliyorsak bunun yasal dayanağınedir neye dayanarak belediye ve elektrik dağıtım şirketine gidip sunabiliriz? Cevabınız işin şimdiden teşekkürler

ümit g

Cevap:

Ümit bey merhaba
Mütahit, yasal prosedürlere uymadığı ve mülk sahibine vermiş olduğu taahütlreri, yerine getirmediği için, bundan dolayı tüm bağımsız bölüm sahipleri, bir mağduriyet yaşadıklarını ifade etmişsiniz. 

Maalesef ülkemizde eline, üç beş kuruş para geçiren, istediği işi yapar. Kimsede demez ki yahu kardeşim gel bakalım, senin bu işi yapacak bir eğitimin, bir bilgin, bir belgen, bir tecrüben varmı diye sormaz! Öyle olunca da kim kime, dum duma bir kör dövüşüdür gidiyor...

Ben şahsen bu tip yap satçı mütahitlerin yaptığı binada değil daire almak, kiracı olarak bile oturmak istemem. Çünkü yarın bir depremde ilk yıkılacak binalar, bu küçük mütahitlerin yaptıkları binalar olacaktır. Çünkü bilgisizce yapıldıklarından dolayı yeni bina olsa dahi çürüktür. Betona zamanında ve yeterince suyunu vermemişlerdir, günü gelmeden kalıbı sökmüşlerdir, günü gelmeden ikinci kalıbı atmışlardır. İnşaat aşamasında bir noktaya haddinden fazla yükler yüklemişlerdir, daha sayamayacağım o kadar çok vahim hatalar yapıyorlar ki, dolayısıyla bunların neresinde tutarsan tut hata, hata !!!

Tabi tüketicimizde de hatalar çok. Bir Daire, bir Dükkan yada bir Arsa alacaksan, öncelikle uzman bir emlak firmasına gideceksin.  üç beş kuruş komisyon vereceksin. O emlak firması sana rehberlik edecek, yapmış olduğun yatırımda da sana kazandırmış olacak.

Yukarıda söz konusu olan daire, uzman bir Emlakçı aracılığı ile alınmış olsaydı, emlakçı o mütahitten tahütlerini yerine getirmek üzere, belli bir süre verir ve elinden ya senet, ya çek, yada banka teminat mektubu alır, ayrıca birde tahütname alırdı. Mütahit verdiği süre içerisinde tahüdünü yerine getirmediği taktirde, teminatları tazminat olarak işleme konurdu. Böyle bir protokol karşısında da hiç bir mütahit zaten işi savsaklayamaz, dolayısıyla alıcının da canı yanmaz ve zarar etmezdi.

Sonuç: Yapacağınız tek şey var, bir mühendislik firmasına giderek, İMAR BARIŞINDAN yararlanmaktır. 
Sakın bunuda kendi başınıza yapmayın, sonra yine zarar edersiniz! Yapacağınız şey bu işlerle uğraşan mühendislik firmaları var, bu mühendislik firmaları aracılığıyla İmar Barışından yararlanmanızı öneririm.
Saygılarımla

    

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun