Uzmanına Sorun

Görünüşte 1.kat olan daire, tapu senedinde zemin kat yazıyor !

Görünüşte 1.kat olan daire, tapu senedinde zemin kat yazıyor !
04 Ağustos 2017 Cuma 109702 kişi okudu
Merhaba, Konut kredisi ile satın alacağımız evin tapusunu istedik. Ev normalde 1. kat 6 nolu dairede. Ancak tapuda zemin kat 6 nolu daire diye yazıyor. (Kat irtifak tapusu var) Bu bizim için bir risk oluşturur mu? Banka kredisinde sorun olur mu? Biz alırk

Soru: Merhaba, Konut kredisi ile satın alacağımız evin tapusunu istedik. Ev normalde 1. kat 6 nolu dairede. Ancak tapuda zemin kat 6 nolu daire diye yazıyor. (Kat irtifak tapusu var) Bu bizim için bir risk oluşturur mu? Banka kredisinde sorun olur mu? Biz alırken tapuyu kat mülkiyetine çevirtip bunuda gerekirse düzeltebilir miyiz?

Akgün Vardarcık

Cevap:

Akgü bey merhaba
1.kat görünümünde ve 1.kat konumunda olmasına rağmen, tapu senedinde zemin kat yazması kot farkından kaynaklanıyor olabilir.
Tabbii ki tapu senedinde yazılan geçerli sayılacaktır. Siz yinede tapu senedi ile belediye veya tapu müdürlüğüne bir dileçeyle baş vurun Bu dairenin projesinin üzerindeki konumunun bir fotokopisini alın.Tapu senedindeki bilgilerler, projedeki bilgilerle bire bir örtüşüyorsa
Sorun olmaz. Ayrıca belediyeden de bakın üzerinde belediyenin her hangi bir şerhi varmı? Tapu dairesinden de satılmasına engel bir durumun olup olomadığına bakın. Herhangi bir olumsuz durum yoksa, banka kredi verebilir. 

Kat irtifaklı olan daireyi, Kat Mülkiyetine dönüştürebilir miyim, sorunuza gelince bu biraz zor bir ihtimal. Çünkü müteahhitler genelde imar kurallarına uymazlar. Bu yüzden de Kat Mülkiyeti alamazlar.Ama siz yinede tapu senedi fotokopisi ve bir dilekçeyle bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne bir başvurun ve yazılı yanıt isteyin. En doğrusunu böyle öğrenebilirsiniz.
Ama dediğim gibi biraz uzak bir ihtimal

Not: Daireyi almak için şayet kapora verecek olursanız, kapora sözleşmesine banka her hangi bir sebeple kredi vermezse, verilen kapora derhal iade edilecektir yazdırın.
Saygılar

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun