Uzmanına Sorun

Hisseli Arsa Üzerine Yapılan Kaçak Bina Satılabilir mi ?

Hisseli Arsa Üzerine Yapılan Kaçak Bina Satılabilir mi ?
06 Eylül 2015 Pazar 18735 kişi okudu
Aziz Bey merhaba, Internet üzerinden mailinize ulaştım konuyla ilgili uzmanlığınıza ve deneyiminize ihtiyacım var. Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum 900 m2 olan hisseli bir arsada 400 m2 alan tarafıma ait. Kendi alanım dahilinde bir binam var.

Soru: Aziz Bey merhaba, Internet üzerinden mailinize ulaştım konuyla ilgili uzmanlığınıza ve deneyiminize ihtiyacım var. Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum 900 m2 olan hisseli bir arsada 400 m2 alan tarafıma ait. Kendi alanım dahilinde bir binam var. Binamız imar dışıdır, yani arsa tapumuz mevcut sadece. Diğer hisse sahipleri bulunamadığından kayyum atanmış tapuda gözüken bu. Ben kendi hissemi üzerindeki bina ile satmak istiyorum. Bunu yapabilir miyim? Bunu yapamıyorsam. Diğer hisseleri satın alma Süreci nasıl olabilir? Yardımlarınızı rica ederim

Melih Yüksel Kaya

Cevap:

Melih bey merhaba,
Binanızı ve hissenizi mevcut şartlarla kabul eden olursa tabiiki satabilirsiniz, bir engel olmaz. Ancak satarken noterden hisse sahiplerine veya mademki hissedarlar adına bir kayyum atanmış. Bu kayyum heyetine hissenizi şu bedelle satmak istediğinizi bildirir bir yanıt almazsanız. O zaman hissenizi satabilirsiniz.

Burada eli güçlü olan hissedar siz siniz. Çünkü ortada eskide olsa, kaçakta olsa bir yapınız mevcuttur. Dolayısıyla gerekirse ortaklığın giderilmesi (izaleyi şuyu) davası açın, mahkeme bilirkişi marifetiyle bir değer biçer, veya açık artırmaya çıkarır arsaya kim çok bedel öderse arsa onun olur. Ayrıca üzerindeki yapıya bir değer biçilir, ancak eski ve kaçak binaya önemli bir değer verilmez.
Bana göre, verilse verilse metre karesine en çok 150 TL verilir diye düşünüyorum.
Saygılar

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun