Uzmanına Sorun

Hisseli Arsada Kendi Hissem Üzerine Bina Yaptım Tapu Alabilir miyim?

Hisseli Arsada Kendi Hissem Üzerine Bina Yaptım Tapu Alabilir miyim?
29 Eylül 2017 Cuma 13017 kişi okudu
Merhaba aziz bey Ben hisseli olan arsa üzerine müstakil inşaat yaptım.Yalnız bütün hissesi bulunan kişilerden inşaat yapabilir müsadesi aldım. Benin esas öğrenmek istediğim; bu arsa üzerinde benim hissem olmaması en azından tapusunda adımın geçmemesi. Za

Soru: Merhaba aziz bey Ben hisseli olan arsa üzerine müstakil inşaat yaptım.Yalnız bütün hissesi bulunan kişilerden inşaat yapabilir müsadesi aldım. Benin esas öğrenmek istediğim; bu arsa üzerinde benim hissem olmaması en azından tapusunda adımın geçmemesi. Zaten inşaat müsadesini de babamın üzerindeki pay üzerinden aldım. Şimdi ben bu hisseli arsa üzerindeki binama şahsıma ait tapu çıkarabilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.Teşekkürler iyi çalışmalar.

Ayhan Güler

Cevap:

Ayhan bey merhaba
İfadeleriniz net değil, muğlak ifade kullanmış sınız. Babanız yaşıyor mu? Eğer yaşıyorsa, öncelikle hissesini size satması gerekiyor.
Babanız, vefat ettiyse, o zamanda miras yoluyla bu hissenin size intikalinin sağlanması gerekiyor. Bu iki yoldan biri ile tapuya ortak hissedar olur ve tapu senedinizi alırsınız. Ancak yazdıklarınıza bakılırsa yapmış olduğunuz yapı, kaçak şekilde yapılmış olmasıdır.
Ben yazdıklarınızdan öyle anlıyorum. Yaptığınız yapı, yani bina eğer kaçak yapılmış ise bu yapı için bağımsız bölüm yani bina tapusu çıkaramazsınız, ancak arsadan pay şeklinde tapu çıkarabilirsiniz. Ancak binanız belediyede ev görünebilir, ama tapu dairesinde bu arsa olarak görünür, arsa payı alırsınız.

Ama eğer ruhsatlı bir inşaat yaptıysanız, kat irtifak veya kat mülkiyet kurmak üzere belediyeye müracaat edersiniz, belediye gelir yerinde keşif yapar ve onayladığı projeye uygun olarak inşaatınızı yaptığınızı görürse, raporunu yazar o raporra göre kat irtifak yada kat mülkiyetinizi tanzim eder, sonra notere onaylatır sonrada tapuya başvurur ve bağımsız bölümlerinizin tescillerini yaptırır tapunuzu alırsınız
Saygılarımla

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun