Uzmanına Sorun

Konutlarda Tavan Yüksekliği Nedir ?

Konutlarda Tavan Yüksekliği Nedir ?
18 Ocak 2016 Pazartesi 13891 kişi okudu
Ben küçükyalı- Maltepe de ikamet ediyorum. Evimizi kentsel dönüşüme sokacağız.en üst daire sahibi daire yüksekliği 3,50 m. olsun diye diretiyor. Müteahhit 3,10 dan fazla olmaz diyor. Doğrusu nedir, bu arkadaşı ikna edemezsek ne yapmalıyız.

Soru: Ben küçükyalı- Maltepe de ikamet ediyorum. Evimizi kentsel dönüşüme sokacağız.en üst daire sahibi daire yüksekliği 3,50 m. olsun diye diretiyor. Müteahhit 3,10 dan fazla olmaz diyor. Doğrusu nedir, bu arkadaşı ikna edemezsek ne yapmalıyız.

EROLGÜLBAY

Cevap:

Erol bey merhaba,
İşyerlerinde imar uygulamaları, genel olarak 3.5  - 4.5 metre arası değişir.
Konutlarda ise çoğunlukla 3 metre olarak uygulanır. Bazı özel projelerde ve özel bir konsep uygulanarak 3.5 metreye çıkabilir.
Ancak unutulmamalı ki 10 katlı bir binada bu 3,5 metre  yani 50 cm lik bir yükseklik, 5 metre yüksekli demektir. Yani 10 kat yerine 8 kata razı olmanız anlamına gelir. Örnek : 100 m2 daire alacaksanız bu durumda 80 m2 daireye razı olacaksınız demektir.

Sonuç olarak müteaahit ve mimarları komşunuza bunu daha detaylı bir şekilde anlatarak ikna edebilirler.
Ayrıca binanız tehlike arz ediyorsa, riskli bina diye çürük raporu alabilirseniz, böyle bir durumda kat maliklerinin 2/3 çoğunluğunun vereceği kararlar geçerli olacaktır. Böyle bir raporunuz varsa veya alabilirseniz, komşunuzun itirazı engel teşkil etmeyecektir. 
Saygılarımla

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun