Uzmanına Sorun

Ortağın izni olmadan, inşaat yapma ruhsatı alınabilir mi ?

Ortağın izni olmadan, inşaat yapma ruhsatı alınabilir mi ?
02 Temmuz 2015 Perşembe 2120 kişi okudu
Merhaba, size kısa bir sorum olacak. Kayın validemin İzmit depreminde içinde bir dairesi olduğu apartman yıkıldı. Aradan yıllar geçti, bir müteahhit 20 parselden 19 unun haklarını satın alıp inşaata başlamak istiyor. Fakat bizle anlaşamadı, bu durumda biz

Soru: Merhaba, size kısa bir sorum olacak. Kayın validemin İzmit depreminde içinde bir dairesi olduğu apartman yıkıldı. Aradan yıllar geçti, bir müteahhit 20 parselden 19 unun haklarını satın alıp inşaata başlamak istiyor. Fakat bizle anlaşamadı, bu durumda bizim hukuki durumuz nedir ? İnşaata başlayabilir mi ? Kayın validem daire istiyor. Alma şansımız var mı ? Müteahhit mahkemeye vereceğim, mahkeme hesabınıza az bir para yatırır, demiş. Doğruluk payı var mı dır..saygılar..

ahmet kasapoğlu

Cevap:

Ahmet bey merhaba,
Müteahhit inşaat yapma ruhsat alabilmesi için, öncelikle sizinle anlaşarak ve sizden vekalet alması gerekir. Aksi halde inşaat yapım ruhsatı alamaz. Sizinle anlaşamadığı taktirde, izaleyi şuyu davası açar.  Yani arsayı ya al, yada ver. Diye ortaklığın giderilmesi için mahkemeye baş vuracaktır.

Mahkeme, arsanın tamamını açık artırma usülü satışa çıkaracak. Açık artırmaya sizde başka kişilerde, müteahhitte katılabilir en yüksek parayı kim verirse arsa ona satılır,  alınan para ortaklara dağıtılır. 

Burada yapacağınız şey, açık artırmaya arsayı alabilecek çok sayıda alıcı bulup götürmeniz gerekecektir. Çünkü açık artırmaya ne kadar çok kişi katılırsa, arsa o kadar pahalıya, değerine satılacak ve elinize çok daha fazla para geçecektir.

Açık artrmaya katılan olmazsa, açık artırma müteaahhit ile sizin aranızda geçer ve hanginiz çok artırırsanız arsa onun olacaktır. Müteaahit ile yarışabilirmisiniz bilemem ?  ''Büyük balık küçük balığı yutar''

Sonuç: Müteahhit ile anlaşabilmeniz için, öncelikle arsa payınızı ve arsaya verilecek imar durumunu öğreninki. Müteahhite ile pazarlık yapacak gücünüz olsun. Arsanızın tapusu ile bağlı olduğu belediye imar müdürlüğüne bir dilekçe ile imar durumunu resimi olarak isteyin. Yani belediye size vereceği yanıt mutlaka yazılı ve resmi mühürlü olsun. Öyle afaki ve sözde yanıt istemeyin. Yazılı ve mühürlü resmi yazı isteyin. Belediyenin size vereceği imar bilgisini, bir mühendise, mimar veya bir avukata veya bana bildirirseniz size nasıl bir daire verilebilir konusunda fikir verebiliriz.  Not: Müteahhit ile anlaşmak için öncelikle imar durumunu bilmeniz gerekecektir.   
Saygılar

 

 

Aziz Kaçmaz
Etiketler:

Uzmanına Sorun