Uzmanına Sorun

Tapu Senedi Üzerindeki 5/28 Bilgilerden Hiç Bir Şey Anlamıyorum?

Tapu Senedi Üzerindeki 5/28 Bilgilerden Hiç Bir Şey Anlamıyorum?
26 Aralık 2017 Salı 13554 kişi okudu
Merhabalar, Tapu senedinde binanın toplam arsası 638 m2 görünüyor. 24/28 hissesi R.Ç adına kayıtlı olup bu kerre adı geçen iş bu arsada ki hissesinden 19/28 hissesini uhtesinde ipka ederek, 5/28 hissesini eşit şekilde satışından tescil edildi. Tapuda

Soru: Merhabalar, Tapu senedinde binanın toplam arsası 638 m2 görünüyor. 24/28 hissesi R.Ç adına kayıtlı olup bu kerre adı geçen iş bu arsada ki hissesinden 19/28 hissesini uhtesinde ipka ederek, 5/28 hissesini eşit şekilde satışından tescil edildi. Tapudaki bu bilgilerden hiç bir şey anlamıyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim Saygılarımla

Tugay Akhoroz

Cevap:

Tugay bey merak etmeyin, tapu senetleri üzerindeki o anlaşılmaz gereksiz ibareleri siz değil hiç kimse anlamıyor.! 

Tapunuzun üzerinde ki, o anlaşılmaz ifadeler ve terimler: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, bir eksiği ve büyük bir ihmalidir! 

Gayet basit olan bir işlemi formül şeklinde gösterip vatandaşın kafasını karıştırmak ve kötü niyetli dolandırıcı satıcıların, işlerini kolaylaştırmaktan başka bir işe yaramaz.! 

Bilgi ve teknolojiler, hayatı kolaylaştırmak üzerine kurgulanır, yani zor olanı kolay hale getirmek üzere kurgulanır. Kolay olanı zor hale getirmekse bilgisizliğin ve ilkelliğin bir eseridir...

Sizin sorunuza benzer onlarca soruyu bu sitemizde cevaplarken demişiz ki, Tapu ve Kadastro Genel müdürlüğü isterse buna çok kolay bir çözüm getirebilir ve yasal düzenleme gerekiyorsa ki sanmıyorum. Öyle bile olsa bir birokratın bünyesindeki eksikliklerin düzeltilmesi ve vatandaşa daha kaliteli ve doğru bir hizmetin verile bilmesi için hükümetten kanuni düzenlemeler isteyebilir. 

Örneğin tapu senedinizde şöyle bir ibareler olsaydı : Binanın yani ana gayrimenkulün arsası 638 m2
24/28 = 546,85 m2  R.Ç. Adına kayıtlı iken, 19/28 = 432,92 m2 kendi adına (uhdesinde) tutarak (ipka) tescil edilmiştir.

Kalan  5/28 = 113,92 m2 arsa payı Tugay Akhoroz, adına satışı yapılmıştır diye, Tapu senedinizin üzerinde böyle bir ibare yazılmış olsaydı, siz bu gayrimenkulü alırken baştan itibaren ne aldığınızı ve kaç m2 aldığınızı görmüş olacaktınız.

Hatta almış olduğunuz gayrimenkulün net veya brüt metre karesi tapu senedinizin üzerinde yazılı değildir.
Yazılı olan arsa payınızdır. Onuda formül şeklinde yazdıkları için vatandaş okuyup anlayamıyor.!

Tapu senetleri üzerinde şu ibareler olmalıdır: 
1) Ana gayrimenkulün arsası 638 m2
2) Bağımsız bölümün arsa payı 113.92 m2
3) Bağımsız bölüm brüt 125 m2 
4) Bağımsız bölüm net 105 m2 

Tapu senetleri üzerinde böyle ibareler olmalıdır.!

 Sayın emlakçı dernekleri, federasyonları ve emlakçı ODALARI, Emlakçıları ve çalışanlarını her 5 yılda bir Mesleki Yeterlilik Belgesi adı altında bir sömürü düzenlemesi getireceğinize, gelin hayırlı ve yararlı bir iş yapın. Şu Tapu ve Kadadtro Genel Müdürlüğünden Tapu senetlerini adam gibi ve vatandaşın okuyup anlaya bileceği şekilde düzenlemelerini isteyin. Ama o işin ucunda para yok di mi...?  

Saygılarımla 
Aziz Kaçmaz  0532 212 13 91
kacmaz@kacmazemlak.com 



 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun