Uzmanına Sorun

Tarlanın imara açıldığını nereden öğrenebilirim ?

Tarlanın imara açıldığını nereden öğrenebilirim ?
08 Haziran 2016 Çarşamba 42540 kişi okudu
Merhabalar, Bizim hisseli bir tarlamız var. Tapu belgesinde tarla olarak geçiyor ancak yeni imar planı sonrasında arsa oldu sanırım. Bu taşınmaz üzerinde hak sahibi olanlardan bir tanesi yurt dışında yaşıyor ve bir türlü kendisine ulaşamıyoruz. Bir diğer

Soru: Merhabalar, Bizim hisseli bir tarlamız var. Tapu belgesinde tarla olarak geçiyor ancak yeni imar planı sonrasında arsa oldu sanırım. Bu taşınmaz üzerinde hak sahibi olanlardan bir tanesi yurt dışında yaşıyor ve bir türlü kendisine ulaşamıyoruz. Bir diğer hissedar ise söz konusu taşınmazın bir bölümünde ev yapmak istiyor. Bu hissedarlar arsa üzerinde payları az olan kişiler. Ben ve amcam ise payı büyük olan hissedarlarız. Bu taşınmaz üzerinde kendi yerlerimizi nasıl belirleyebiliriz, Kendi adımıza tek tapu çıkartabilir miyiz? Ev yapmak isteyen kişiye sözel olarak onay versek herhangi bir hukuki kaybımız olur mu? Hukuki olarak bu durumda herkesin yerinin belli olması için izlenmesi gereken yol nedir. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürederim.

Ugur Akcay

Cevap:

Uğur bey merhaba,
Ortağı olduğunuz bir tarlanın varlığından söz ediyorsınız. Tarlanın imara açılıp açılmadığınıda kesin bilmiyorsunz. Tarlanızın kaç m2 veya kaç dönüm olduğunu, ayrıca ortaklık paylarınız hakkında da bir bilgi vermediğiniz için, size çok fazla yardımcı olamıyorum. Ancak tarla vasfındaki bir araziye inşaat yapım izni verilmez. Dolayısıyla ortaklarınızdan biri veya birileri izinli ve ruhsatlı inşaat yapamazlar. Yapsalar dahi sizin yazılı muvafakat vermeniz gerekiyor. İzin verirseniz, verdiğiniz izin sözlü de olasa ve yapılacaka yer izinsiz ve kaçakda olsa, karşı tarafa bir avantaj ve hak vermiş olacaksınız. Kesinlikle hiç bir ortağa izin vermeyin, ayrıca kaçda olsa inşaat yapmalarına göz yummayın, şikayet edin. Aksi halde kaçakda yapsa, karşı tarfın eline koz vermiş olacaksınız, sakın ha !

Tarlanın hisedarlar arasında resmen bölünmesi ve bölünen parsellere tapu çıkarılması maalesef mümkündeğildir. Ancak kendi aranızda anlaşarak parsellere böler, şurası senin, burası benim der ve bu şekilde ancak eker ve biçersiniz başkada bir şey yapamazsınız. Dikkat : Ortaklardan biri itiraz ederse, bu gayri resmi bölüşmeyide yapamazsınız !  

Tarlanızın imar uygulama alanına girip girmediğini, tarlanızın bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne bir dilekçe ile baş vurun ve yazılı yanıtlanmasını isteyin. Belediye size gerçek durumu hakkında yazılı bigi verecektir. Dikkat: yazılı bilgi isteyin, sözlü değil !  
Saygılarımla

 

 

 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun