Uzmanına Sorun

Yol genişleyince bahçemiz yola gitti bu durumda ev kamulaştırılmaz mı?

Yol genişleyince bahçemiz yola gitti bu durumda ev kamulaştırılmaz mı?
23 Aralık 2017 Cumartesi 5563 kişi okudu
İyi günler.Bir sorum olacaktı.İmar planında yol genişleyince bizim bahçe gidiyor ve binanın girişi yine imar plaında kaldırımda kalıyor kaldırımın ortasında kaldığı için eviniz kamulaştırılmaz falan dediler.Uygulamada böyle mi oluyor sizler bu konuda ders

Soru: İyi günler.Bir sorum olacaktı.İmar planında yol genişleyince bizim bahçe gidiyor ve binanın girişi yine imar plaında kaldırımda kalıyor kaldırımın ortasında kaldığı için eviniz kamulaştırılmaz falan dediler.Uygulamada böyle mi oluyor sizler bu konuda dersiniz.

osman kara

Cevap:

Osman bey merhaba,
Yol genişlemesiyle bahçeniz yola gittiğine göre size bir istimlak bedeli ödemiş olmaları gerekiyor. Eğer böyle bir istimlak bedele ödenmediyse veya ödendi ama ödenen rakamı yetersiz buluyorsanız, dava açabiliyorsunuz.Genelde dava açacağınızı var sayarak istimlak bedellerini düşük tutuyorlar. Nasılsa dava açılır yeniden bir ödeme çıkar diye istimlak bedelleri genelde düşük tutulmaktadır.
İşin bu tarfı böylece aklınızda bulunsun.

Binanızın tmamının istimlak edilip edilmeyeceğini merak ediyorsunuz. Yol genişlemesinden dolayı bahçeniz yola gitmiş dolayısıyla binanızın giriş kapısı da kaldırımın üzerine gelmiş bulunuyor. Yol genişlemesi yapan kurum, binanın tamamını istimlak etmeye gerek duymamış. Kurumlar da mümkün mertebe iktisatlı davranınr ve gerekmedikçe çok fazla istimlaka gitmezler. Ama evinizin kapısı kaldırımda kaldığından ve eğer bundan dolayı bir tehlike arz ediyorsa bunu gerekçe göstererek ilgili kurumdan binanızın tamamının istimlak edilmesini talep edebilirsiniz. Gerekirse dava açabileceğinizi ilgili kuruma bildirin bakalım ne yanıt verecekler. Ona göre gerekiyorsa dava yoluna baş vurabilirsiniz.
Saygılarımla

 

Aziz Kaçmaz

Uzmanına Sorun