Kontrat nasıl olmalı

15 Mayıs 2013 Çarşamba 4386 kişi okudu.
Kontrat nasıl olmalı, Kira kontratı düzenlenirken, matbu kontrat yani hazır kırtasiyelerde satılan formlar kullanılacaksa, maddeleri iyice okuyup anlamak lazım. Anlamadığınız veya işinize uymayan bir madde varsa o maddenin üzeri çizilerek iptal ve paraf

Edilmesi gerekir. Özel maddeler yazılacaksa, bu özel şartlarınızın da hukuka uygun şartlar olması gerekir. Hukuka aykırı talep ve şartlarınız mahkemelik olduğunuzda bu maddeler geçersiz sayılacağını da bilmelisiniz.

Kontratta şekil ve şart yoktur. Yani illa matbu kontrat olacak diye bir hüküm yoktur. Düz bir kağıda karşılıklı şartlarınızı yazıp iki nüsha olarak tanzim edip imzalayabilirsiniz. Mal sahibi ve kiracı kendi arasında anlaşarak kontrata kirayı düşük gösterdiğini duyuyoruz. Bunu hiç tavsiye etmeyiz.

Yarın bir anlaşmazlık durumunda nasıl çözülecek orman kanunuyla mı ?  Yasaların ve mahkemelerin kiracıları koruduğu inancı ve önyargısı yaygındır. Ancak mahkemeler ve kanunlar zamanında kirasını ödemeyen ve bir sene içinde mal sahibinin bu konuda iki noter ihtarıyla mahkemeye gittiğinde mahkemeler bu defa kiracının gözünün yaşına bakmadan kiracıyı tahliye ettiği de bilinir.

Bir kontrata olması gereken önemli bazı maddeler şöyle olmalıdır. 1- Kontrat süresi ve yıllık artış 2- Kiracının, Saygın ve sağlam bir kefili mutlaka olmalı   3- Kiraya verilen mecurun demir başların sayımı ve kontrata yazılması 4- Kiralanan mecurun devir edilmemesi, cüro edilmemesi kısmen veya tamamen  başkalarının istifadesine sunulmaması belirtilmelidir. 5- Mecur işyeriyse ortak alamaz veya mal sahibi onayı olmalı. 6- Mecurun suyu,elektriği, doğalgazı kiracı kendi üzerine alacaktır. Aksi halde kontrat geçersiz sayılacaktır.
7- Mecurun demir başları için yapılacak harcamalar mal sahibine aittir.  Bina aidatı, genel giderleri, hizmetli giderleri kiracıya aittir.
8- Kiracı ticari bir işletme için iş yerini kiralıyorsa, işyeri üzerine tapuda kira şerhi koymasını öneririz ki mecur el değiştirdiğinde kontratı yeni sahibini de bağlamış olsun 9- Kira işyeriyse stopajını kim ödeyeceği belirtilmelidir.10- Kira mutlaka bankaya yatırılmalı ve yatırırken de hangi ayın kira bedeli olduğunu banka makbuzuna yazdırılmalı.

 

Kontrat nasıl olmalı